Bedrijf in Heerenveen klaar met restauratie vliegtuig voor militair museum

HEERENVEEN - Na maanden opknapwerk is het oude militaire vliegtuig klaar om te worden getoond in het Nationaal Militair Museum in Soest. De F-100D Super Sabre is onder handen genomen in Heerenveen.

Het werk werd gedaan door het bedrijf Smart Construction. Het toestel is bijna 17 meter lang en 14 meter breed en werd zo'n 60 jaar geleden gebruikt door de Nederlandse en Amerikaanse defensie in de Koude Oorlog.

De F100 is in onderdelen naar Soest gebracht en daar in elkaar gezet. Het vliegtuig was zwaar verwaarloosd. Er zijn 40 stukken nieuw plaatwerk in gezet, hij is geverfd en van markering voorzien.

Nationaal erfgoed

Dat is het waard, stelt restaurateur Johannes de Haan van Smart Constructions. "Het is nationaal erfgoed. Dit vliegtuig was hier gestationeerd op de Amerikaanse basis Soesterberg. Hij is van 1956. Zij willen zich behouden voor de collectie. Hij komt in het museum te staan."

Het originele uitlaatstuk mist nog. Dat willen ze uit de Verenigde Staten halen. De motor zit er ook niet in en dat blijft zo.

'Dubbel gevoel'

Om aan een stuk wapentuig uit de Koude Oorlog te werken is wel apart nu de oorlog actueel is in Oekraïne, vindt De Haan. "Nu is dit 'onklaar' spul, maar deze heeft wel echt gebombardeerd in de Vietnamoorlog. Het heeft allemaal historie en dat is nu een heel dubbel gevoel. Het blijft oorlogstuig."

De F-100 is in ieder geval de komende twee jaar te zien in het Nationaal Militair Museum in Soest.