Akkrumer Watersport Vereniging Eendracht weer springlevend - “Plezier op en rond het water”

Op sterven na dood is misschien wat te veel gezegd, maar bij de Akkrumer Watersport Vereniging Eendracht, kortweg AWS, was wel degelijk sprake van een comateuze toestand. Dat enthousiasme aanstekelijk werkt, bleek toen Edze Posthuma acht jaar geleden aantrad als voorzitter. Sinds hij aan het roer staat, is het aantal leden gegroeid, zijn er veel meer activiteiten en zijn er maar liefst ruim dertig vrijwilligers die dit in goede banen leiden.

 

“’Plezier op en rond het water’, dat is onze als slogan, en dan in de breedste zin van het woord”, steekt Edze Posthuma van wal. “We zijn heel groot met het bekend maken met de watersport voor de beginnende jeugd. Maar niet alleen zeilen, want dan ben je een zeilvereniging. Ook suppen, kanoën, sloepentocht, en winteractiviteiten zoals lezingen, pubquiz en roeien. Watersport in het algemeen toegankelijk maken, ook voor mensen die wat minder bedeeld zijn.”

 

 

Verjongd

 

Het gros van de kinderen komt met een eigen Optimist naar de verschillende evenementen. Naast Akkrumer Jollen en een Vaurien heeft de AWS zelf ook een aantal Optimisten. Gekregen van enthousiaste ouders. Posthuma: “Tijdens een jeugdweekend bijvoorbeeld, of de lessen op woensdagmiddag zien mensen wat wij doen, hoe we met de jeugd om gaan. Als hun kinderen eruit zijn gegroeid, gebeurt het dat ze de Optimist aan onze vereniging schenken.”

 

Akkrumer Watersport Vereniging Eendracht is met 275 leden lang niet de grootste watersportvereniging van Fryslân. De KWS (Sneek) bijvoorbeeld, heeft er rond de 900. “Waar ik als voorzitter best een beetje trots op ben, is dat we tijdens corona stabiel zijn gebleven of zelfs nog een beetje zijn gestegen, waar er bij andere clubs een terugloop was”, zegt Posthuma. In vergelijking met het jaar dat hij de voorzittershamer overnam is het ledenaantal flink gestegen en verjongd. “De reden daarvan is erg simpel, want we zijn toen begonnen met het organiseren van veel meer activiteiten. Voor ieder wat wils. Van RC Zeilen tot suppen, van sloepen tot kanoën en van motorboten tot grote zeilboten. En het organiseren van een groot muziekspektakel op het water in samenwerking met plaatselijk belang Akkrum Centraal. Allemaal verschillende dingen, maar ook voor verschillende doelgroepen. Dat maakt het succes. Maar het echte succes en waar wij als bestuur echt trots op zijn is dat we meer dan dertig vrijwilligers hebben die hun steentje eraan bijdragen.”

 

 

Betere faciliteiten

 

Je gaat ergens heen waar het gezellig is. Daar leg je even aan. Dan moet het goed gefaciliteerd zijn. Je moet je boot kwijt kunnen en je wilt het liefst op loopafstand van het dorp of de stad zijn. In Akkrum kun je liggen in de haven van AWS, in die van De Drijfveer en er zijn gemeentelijke passantenplaatsen midden in het centrum en bij de spoorbrug. Ter stimulering van de watersport in het dorp worden (betere) voorzieningen aangebracht. “We hebben met de gemeente de afspraak dat we in onze eigen haven, maar ook in havens en aanlegplaatsen van de gemeente, de havengelden innen en beheren. Het rendement mogen we herinvesteren. Faciliteiten zoals elektra, aanleggen of verbeteren worden in overleg met de AWS door de gemeente gedaan. De insteek is dat we Akkrum voor passanten nog aantrekkelijker maken.”

 

 

Gigantisch spektakel

 

Samenwerking leidt tot mooie projecten en soms zelfs tot spektakel zoals het grote toneelstuk ‘Meet me at the Fountain’ in het kader van de Culturele Hoofdstad in 2018 toen het gehele dorp één groot podium was. Posthuma: “Akkrum moest New York in 1896 voorstellen. Iedereen in klederdracht, hoge hoeden. Wat een bekijks. Gigantisch. We hebben een nieuwsjaarborrel gehad door Plaatselijk Belang. En dan organiseert de AWS ‘Akkrum Plonst’ met borrel, de nieuwjaarduik. Dat zijn van die activiteiten waar niet alleen inwoners van het dorp maar ook andere mensen op af komen. Met het Water Muziekspektakel spelen er overal langs het water bandjes en ensembles. Daar kun je met je sloep langs varen. Dat wordt elke keer groter en gekker. Een enorm succes. In Akkrum is het niet één vereniging die het doet. Het is het samenspel van de organisatorische vaardigheden van de verschillende verenigingen dat mensen nieuwsgierig maakt en naar Akkrum doet komen.”  

 

 

Eigen clubhuis

 

Op stapel staat de organisatie van een puzzeltocht op het water in het donker en als alles meezit krijgt de AWS een eigen clubhuis. Posthuma: “Met die puzzeltocht vaar je niet alleen een route die je zelf moet zoeken, maar moet je bijvoorbeeld onderweg ook een vlot bouwen. Iedereen met een sloep vaart elke keer hetzelfde rondje. Dit is veel leuker. En verder zijn we met de gemeente en een projectontwikkelaar bezig om te kijken of we ons eigen clubhuis met eigen water voor elkaar kunnen krijgen. Hierdoor kunnen we beginners op een eigen meertje nog veiliger en verantwoordelijker begeleiden, zonder dat andere mensen daar last van hebben. We hebben een verenigingshaven met wat groen er omheen, maar we missen nog een clubhuis waar we samen kunnen komen. Een eigen stek, dát zou fijn zijn.”

 

Tekst: Richard de Jonge
Foto’s: AWV