Oogarts Siep van der Veen met pensioen

Gezond en fit
Afbeelding

HEERENVEEN - Na een periode van bijna 32 jaar, is oogarts Siep van der Veen met pensioen. Siep volgde zijn medische opleiding in Groningen en in Utrecht voltooide hij zijn opleiding tot oogarts. Op 1 september 1990 startte hij in ziekenhuis Tjongerschans.

Siep heeft samen met Khled Mansour de oogheelkundepraktijk in Tjongerschans opgezet. “Ik ken Mansour van de opleiding in Utrecht. Hij begon hier vier maanden later. Je kunt wel zeggen dat Mansour en ik de praktijk vanaf nul hebben opgezet. Dat bood veel voordelen hoor. Meestal moet je je schikken naar de al geldende regels, maar wij konden het helemaal zo inrichten als we zelf wilden.”

Ontwikkelingen staar

De ontwikkelingen op het gebied van oogheelkunde gaan snel. “De manier waarop staaroperaties worden uitgevoerd is enorm veranderd. Wij leerden vroeger de klassieke manier, waarbij een snee van 11 millimeter nodig was. Voor een oog is 11 millimeter echt veel. Nu er maar een opening van 2,4 millimeter nodig   om de troebele lens te vergruizen en een kunstlens in gevouwen toestand in te brengen.

Wist je dat staar wereldwijd hoofdoorzaak nummer één is van blindheid? In Nederland is de zorg gelukkig goed geregeld en kunnen we iedereen aan staar opereren. Maar in veel andere landen is dat niet zo. Via een Nederlandse stichting heb ik jaren staaroperaties in Indonesië gedaan. We opereerden in een soort bejaardenhuis waar een operatiekamer was ingericht. Zo leerde ik dat je met weinig middelen toch veel kunt doen.”

Dankbaar werk

Sommige patiënten komen al 30 jaar op de poli. Ook mensen die hier eerst met hun ouders kwamen voor de behandeling van staar en inmiddels zelf als patiënt bij Siep in de stoel zitten. “Ik heb een heel mooi vak en lever dankbaar werk. Met relatief kleine ingrepen kunnen we veel voor mensen betekenen. Ik ga weg op het moment dat we een prachtige nieuwe poli hebben met meer ruimte en nieuwe apparatuur. Ik ga het werk en mijn collega’s zeker missen. Maar het is goed om plaats te maken voor nieuwe, jongere mensen. Bovendien wordt het voor mij tijd om er op uit te gaan met mijn vrouw. Op vakantie gaan, vogels tellen voor Staatsbosbeheer, wandelen, fietsen, kanoën. Nee hoor, ik ga mij zeker niet vervelen.”

Afbeelding