Merel Bosma wint na geweldige solo op Open NK op de Weissensee

Sport
Merel Bosma
Merel Bosma Foto: Gewoan Dwaan/Douwe Bijlsma

HEERENVEEN - Marathonschaatsster Merel Bosma uit Heerenveen heeft op de Weissensee het Open Nederlands Kampioenschap gepakt. Ze kwam na 100 kilometer solo over de finish. Ze was in tranen na de wedstrijd.

Achter haar zag ze dat het volledige podium in handen kwam van haar ploeg BDM/BTZ. Elsemieke van Maaren werd tweede en Ineke Dedden derde, het zorgen voor een zogeheten cleen sweep voor de ploeg van de Friese ploegleider Eelco Kooistra.

Bosma in tranen

“Dit is echt bizar. Ongelooflijk. Al acht jaar droom ik van winnen op de Weissensee, vanaf het moment dat ik hier een keer tweede werd. En dan lukt het in mijn laatste wedstrijden hier, en dan ook nog in zo’n mooie als het ONK”, zei Bosma na de wedstrijd. Ze was in tranen. 

De 31-jarige Bosma maakte woensdag nog bekend op te houden na dit seizoen. Ze won nog nooit op de Weissensee, maar werd op het Open Nederlands Kampioenschap al wel eens tweede en derde.

“Dit maakt mijn loopbaan echt helemaal af. In kan het echt nog steeds niet geloven. Wat er hier verder ook gebeurt, maakt me niet uit. Mooier dan dit wordt het niet.”

Bij de mannen ging de winst naar Daan Gelling. Harm Visser uit De Westereem werd op de zevende plek de beste Fries.In de wedstrijd over 150 kilometer sierde Marco van der Tuin uit Hallum de wedstrijd. Hij lag lang aan kop en werd zo’n 30 kilometer voor de finish ingehaald door een kopgroep van 16 man.

Uit deze groep reden drie man weg: Gelling, Chiel Smit en Ronald Haties. Homme Jan de Groot uit Hilaard het ook nog, maar het lukte hem niet om bij de drie te komen.De drie mannen mochten sprinten om de winst. Gelling won, Smit werd tweede en Haties derde. Visser werd 7e, Van der Tuin 12e en De Groot 14e.

Maandag is nog een sprintrace over 60 kilometer voor de mannen en 30 kilometer voor de vrouwen. Woensdag vindt de laatste race plaats in Oostenrijk met de Alternatieve Elfstedentocht over 200 kilometer.