32.730 Heerenveense kiesgerechtigden brengen stem uit, PVV met afstand grootste partij

Politiek
Stembureau in de Heerenveense School
Stembureau in de Heerenveense School Foto: Dennis Stoelwinder

HEERENVEEN - Voor de verkiezingen van de Tweede Kamer 2023 zijn in de gemeente Heerenveen 40.859 kiesgerechtigden opgeroepen te komen stemmen.

Totale opkomst: om 21.00 uur hebben 32.730 kiezers (80,1% van de stemgerechtigden) hun stem uitgebracht.

Ter vergelijking

Bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2021 waren 39.975 kiesgerechtigden opgeroepen. De totale opkomst was toen 70,89%.

PVV met afstand de grootste partij

Net na 21.00 uur kwam de eerste exitpoll naar buiten via Ipsos en de NOS. De exitpoll geeft een indruk van wat de uitslag van deze verkiezingen is.

Een exitpoll is een soort ‘schaduwverkiezing’: het bureau Ipsos heeft vandaag tienduizenden kiezers bij 62 stembureaus over heel Nederland gevraagd wat ze hebben gestemd. Deelnemers krijgen een stembiljet met daarop dezelfde partijen als op het officiële biljet. Ze kinnen dan anoniem een hokje invullen en het biljet teruggeven. Op basis daarvan kan Ipsos een goede indicatie geven van de uitslag.

Bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen, in maart 2021, zat Ipsos met de eerste exitpoll dicht bij de uiteindelijke uitslag. Partijen die toen te hoog werden ingeschat, waren D66 (+3), VVD en Volt (beide +1). De partijen die in werkelijkheid juist iets meer zetels kregen dan in de eerste exitpoll, waren CDA, SP, Forum, ChristenUnie en Denk (allemaal een zetel).

De PVV van Geert Wilders gaat aan kop in de exitpoll.  Volgens deze eerste indicatie van de verkiezingsuitslag komt de PVV op zo’n 35 zetels uit. Bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen, in 2021, haalde de partij fors minder zetels: 17.

Achter de PVV staan GroenLinks-PvdA van Frans Timmermans met 26 zetels (voorheen samen 17 zetels) en de VVD van Dilan Yesilgöz met 23 zetels (voorheen 34). Nieuwkomer NSC, de partij van Pieter Omtzigt, komt in deze exitpoll als vierde partij uit de bus met 20 zetels.