Je kunt al in 5 stappen een webshop beginnen

In bedrijf
Je kunt al in 5 stappen een webshop beginnen
Je kunt al in 5 stappen een webshop beginnen Eigen foto

Voorheen kon je gemakkelijk weken tot maanden bezig zijn om een webwinkel te starten. Elke handeling, zoals het inzetten van producten en bijbehorende foto’s en productomschrijvingen, kostten je veel tijd. Wil je nu een webshop beginnen, dan kun je dit al binnen een aantal stappen doen. We hebben het dan over hoofdstappen die je moet zetten om de webwinkel daadwerkelijk te kunnen lanceren. Na opening van de webwinkel ga je verder met volgende stappen, zoals marketing en promotie. Wij geven je inzicht in de belangrijkste eerste stappen om een webshop te starten.

1. Het maken van een plan

Het is misschien het minst leuke onderdeel, maar wel een onmisbaar onderdeel: het maken van een plan. Je begint met een grondig marktonderzoek, zodat je een duidelijk beeld krijgt van de doelmarkt, van je potentiële klanten en je belangrijkste concurrentie. Je moet goed duidelijk krijgen wat je wilt verkopen en aan wie je dit wilt gaan verkopen. Op basis van al deze gegevens kun je een goed plan maken, compleet met doelstellingen en strategieën voor prijsbeleid en klantenwerving. Je bent dan ook in staat om goede financiële prognoses te maken.

2. De juiste webwinkel software kiezen

Een webwinkel bereikt alleen optimaal succes als deze wordt gebouwd op basis van de juiste webshop software. Je hebt hierin veel verschillende opties, waardoor het heel belangrijk is om alle mogelijkheden in overweging te nemen. Let hierbij onder meer op schaalbaarheid, SEO-mogelijkheden, responsive design en de mogelijkheid tot het koppelen van diverse betaalsystemen. Het is belangrijk om te kiezen voor webwinkel software die past bij jouw groeiplannen en je specifieke behoeften, nu en in de toekomst.

3. Je bedrijf registreren bij de KvK

De KvK, ook wel de Kamer van Koophandel, is natuurlijk de plek waar jij je bedrijf moet registreren. Een webwinkel is een onderneming en dat betekent dat deze bij de KvK geregistreerd moet staan om te mogen opereren. Met het inschrijven van je bedrijf is het ook belangrijk om alle juridische zaken te regelen. Hierbij kun je denken aan het opstellen van een privacy policy en de algemene voorwaarden, maar ook aan eventuele vergunningen of licenties als dit voor jou van toepassing is.

4. Je webwinkel inrichten en voorraden aanleggen

Als je alles goed geregeld hebt, dan kun je je webwinkel gaan inrichten. Voeg producten toe, met heldere foto’s en een duidelijke productomschrijving. Het is goed om een mooie huisstijl te maken, met een professioneel logo en kleuren die zorgen voor eenheid. Op basis van de producten die je gaat verkopen, kun je ook starten met het aanleggen van voorraad. Wil je zelf geen voorraden beheren? Dan is het goed om dropshipping te regelen met betrouwbare partijen.

5. De lancering voorbereiden

De lancering van je webwinkel moet natuurlijk worden aangekondigd. Je ontvangt geen klanten als mensen niet weten dat jouw webshop bestaat. Zorg er dus voor dat je ruim voorafgaande aan de opening van je webwinkel al aandacht besteedt aan de lancering. Begin op tijd met promoten om snel de eerste klanten te mogen ontvangen.