Broers Danny en Micha zetten drafsport op de kaart: “Een goede pikeur moet binnen een paar minuten aanvoelen wat werkt”

grootheerenveen
Afbeelding


Danny en Micha Brouwer zijn broers, de jongste paardentrainers van Nederland en ontzettend talentvol. De liefde voor paarden is de twee met de paplepel ingegoten. Van jongs af aan hield hun vader paarden thuis, als hobby, hierdoor leerden de broers als kind al paarden verzorgen en er op te rijden. Tel daar talent, ervaring en een goed paard bij op en je hebt een matchmaker. Beide broers zitten op winnende koers. We maken kennis met de broers Brouwer.

Het is dertig graden als we zeer nette stal in Oudeschoot binnenlopen. De paarden staan binnen en lijken onze aanwezigheid niet op te merken. Zo stil en rustig zijn ze. Ons oog valt op de naambordjes en we zien direct Luuk Schermer staan. Het paard dat Danny, samen met zijn vader Willem en broertje Micha, een drie jaar geleden als éénjarige kocht op een veiling. Danny komt ons tegemoet lopen in de stal. Hij zegt: “We waren niet van plan een paard te kopen, maar mijn vader en broertje voelden een klik met Luuk en hebben het paard voor een paar duizend euro gekocht. Mijn vader heeft Luuk zelf ruim twee jaar alles aangeleerd en getraind en sinds april dit jaar staat hij bij mij op stal hier in Oudeschoot. Sinds Luuk Schermer drie jaar oud is, doet Danny met hem mee aan wedstrijden. Dat is best jong voor een paard, maar hij won direct zijn eerste twee wedstrijden. 

Uitgeschakeld

Helaas is Luuk geblesseerd geraakt, hij rende te enthousiast door de wei en heeft een peesblessure in zijn rechter achterbeen opgelopen. “Je kunt een paard niet zeggen dat hij rustig aan of minder enthousiast moet doen omdat hij topsport bedrijft, daarnaast stopt hij niet als er iets gebeurt waardoor hij het kan forceren. Dat houdt wél in dat hij de rest van het jaar is uitgeschakeld.” Ook kost het veel geld, naast de ‘normale kosten’ zoals stro, hooi en het verblijf, komen daar kosten voor de dierenarts en de geplande operatie als gevolg van de blessure bij. Danny: “Ook zit je nog met de nazorg en revalidatie én je kunt niet deelnemen aan wedstrijden waarmee je juist geld zou kunnen winnen.”
Praktijkjongens
Danny Brouwer (1997) is de oudste van de twee broers, Micha (2000) is drie jaar jonger. Beide jongens worden in Nootdorp (Zuid-Holland) geboren en groeien in die plaats ook op. Ze zijn als kind al close. Hun vader heeft zelf drie à vier paarden. Danny weet niet beter dan dat hij met paarden bezig was. “Als kleine jongen zat ik al bij mijn vader op schoot tijdens het paardrijden, als snel verzorgde ik ze zelf en begon ik op kleine paarden van rond de tachtig centimeter te rijden. Elk jaar werd dat paard groter.” Ook reed wedstrijden. Daar waar Danny zijn hele jeugd met paarden bezig is, is Micha meer geïnteresseerd in andere zaken. Zoals vissen, zijn vrienden en op stap gaan. School staat niet echt op de eerste plek. Danny start op het VWO, maar stroomt af via de Havo naar VMBO-T. Een blauwe maandag zit hij op de Middelbare Hotelschool in Rotterdam, maar al gauw wordt hem duidelijk dat dit niets voor hem is. Micha haalt zijn VMBO-diploma en gaat meteen aan het werk. Beide jongen krijgen op hun zestiende dan ook een leerplichtontheffing. Rond dezelfde tijd scheiden hun ouders. Danny vliegt op zijn zestiende uit en gaat in een caravan wonen in Bant (Flevoland). Daar begint hij aan zijn eerste echte baan in een stal bij Bas Crebas. Micha werkt als schilder. 
Op de bonnefooi
Het werk bevalt Danny goed. Na twee jaar Bant, besluit hij verdere ervaring op te doen in een stal in Helmond, vervolgens in Wolvega en dan neemt hij op zijn twintigste een hele rigoureuze beslissing: met slechts één tas rijdt hij op de bonnefooi naar Marseille. Hier meldt hij zich bij een stal, waar hij de volgende dag meteen kan beginnen. In Frankrijk is de sport nog groter en kun je er rijk van worden, legt hij ons uit. Na een tijdje gaat hij in België werken omdat hij dan iets dichter in de buurt is van thuis. Al is thuis een ruim begrip, daar waar hij is, is voor hem thuis. Maar zijn basis ligt in Zuid-Holland. Toen Danny vertrok uit Bant, begon bij Micha zijn interesse in de paardensport ook te komen, daarnaast was zijn broer voor hem een groot voorbeeld. Hij werd de plaatsvervanger van Danny in Bant en startte ook als paardentrainer.

Op koers
Inmiddels werkt Danny voor zichzelf in Oudeschoot op de Hanovers Hoeve. Naast hun eigen paard Luuk, traint en verzorgt hij ook die van anderen mensen. In combinatie met het rijden van wedstrijden, kan hij er zijn boterham mee verdienen. “Als je wilt kun je elke dag wel wedstrijden rijden, maar voor een paard is één keer in de twee weken ongeveer het best. Dan blijven ze fit en scherp.” Beide broers vinden het werken naar wedstrijden toe het allerleukst om te doen. “Je bent dan gefocust en doet er alles aan om je doel te bereiken: winnen. Je leeft als het ware van koers naar koers.” De broers zijn pikeurs, dit houdt in dat ze wedstrijden rijden en op een sulky zitten. Dit is een lichtgewicht karretje dat achter het paard wordt gespannen. Ze rijden op Luuk of worden ingehuurd door anderen om op hun wedstrijdpaarden te rijden. “Het kan zijn dat je op een vreemd paard moet rijden. Een goede pikeur moet binnen een paar minuten aanvoelen wat werkt bij een renpaard. Dat talent heb je of niet.” Beide broers bezitten dit uitzonderlijke talent. Dit blijkt alleen al uit de prijzen die ze afgelopen jaren binnenslepen. Onlangs won Micha van zijn broer op de Super Trot Cup in Wolvega. Toch ziet Danny zijn broer niet als concurrent. Hij vindt het alleen maar geweldig dat Micha uitendelijk ook dit werk is gaan doen. “Hij is zelfs beter dan ik”, zegt Danny. Samen willen ze anderen inspireren. “De paardenrensport vergrijst en het is nodig voor de sport dat er meer jonge mensen geinteresseerd raken in deze sport.” 
Rustig persoon maar felle rijder
Micha over zijn broer: “Danny toont ontzettend veel inzet om beter te worden. Hij heeft internationaal ervaring opgedaan en heeft altijd de drive gehad om veel te willen leren bij verschillende stallen.” Ook geeft de jongste aan dat hij vindt dat Danny gemakkelijk is. “Danny staat niet snel in brand, heeft weinig last van stress en is misschien daardoor soms iets minder precies.” De oudste van de twee knikt en kan zich daar wel in vinden. Andersom geeft Danny aan dat Micha een hele rustige rijder is. “Dit is best grappig want als persoon is Micha rebelser en minder rustig in de omgang”, lacht hij, terwijl ik juist een rustig persoon en juist een felle rijder ben.”
Niet op één paard wedden
Beide broers wonen nog steeds in Bant en hebben intussen een gezamenlijke vriendengroep. De komende jaren zal Danny Luuk trainen zodat deze nog beter wordt met als doel samen heel veel prijzen te winnen. Hoe langer je rijdt en hoe meer je wint, des te meer je jezelf als paardentrainer op de kaart zet. In de toekomst zou Danny zijn eigen stal, huis en meer eigen paarden willen hebben. Paarden om te trainen en mee te rijden. Het liefst samen met Micha. Vriendinnen hebben de mannen (nog) niet. “Ze hoeft ook niet uit deze wereld te komen”, geeft Danny aan. “Maar het is topsport dus ze zal wel moeten begrijpen dat je er veel tijd kwijt bent.” Danny is zeven dagen van de week bezig met het verzorgen en trainen van de paarden. Doordat Luuk nu geblesseerd is geraakt, zal het paard de komende tijd rust moeten houden. Daarna volgt revalidatie en dan weer langzaam wedstrijden opbouwen om in het nieuwe seizoen weer te kunnen knallen. Op één paard wedden is niet lucratief, dát is ook een reden dat ze in de toekomst meer eigen paarden willen hebben. 
Op zoek naar vrijwilligers
Danny geeft aan dat ze op zoek zijn naar vrijwilligers die willen helpen de paarden verzorgen en poetsen, ze mogen er dan ook af en toe op rijden. Woon jij in de buurt van Oudeschoot en ben je gek op paarden neem dan even contact op met Danny (06-22370475) 
Tekst: Lotte van der Meij

Foto’s: Mustafa Gumussu