Kinderen met diabetes schaatsen in IJsstadion Thialf

Gezond en fit
Kinderen met diabetes schaatsen in IJsstadion Thialf
Kinderen met diabetes schaatsen in IJsstadion Thialf Eigen foto

HEEREVEEN – In Thialf in Heerenveen werd door bijna 50 kinderen met diabetes naar hartenlust geschaatst. Kinderen tussen de 7 en 17 jaar schaatsten fanatiek en leerden naast een aantal trucjes op de schaatsbaan ook meer over sporten met diabetes.

De clinic werd georganiseerd door de Bas van de Goor Foundation in samenwerking met de ziekenhuizen in de omgeving, Heerenveen Vitaal en gastheer IJsstadion Thialf. Kinderen met diabetes type 1 kwamen samen met hun ouders naar deze middag om meer te leren over sporten met diabetes door voorlichting en door het vooral te gaan doen. Onder begeleiding van trainers en Nederlands langebaanschaatsster Aveline Hijlkema, volgden zij een training.

 Diabetesverpleegkundigen van Ziekenhuis Tjongerschans en Antonius Ziekenhuis Sneek waren aanwezig om de kinderen en ouders te begeleiden en medewerkers van de Bas van de Goor Foundation beantwoordden vragen over sporten en diabetes.

Over diabetes en sporten

In Nederland hebben ruim 10.000 kinderen diabetes type 1 en zij moeten zelf hun bloedglucosewaarden op peil houden. Bewegen en sporten is voor kinderen goed, en zeker voor kinderen met diabetes. Maar sporten kan ook lastig zijn, omdat je bloedsuikers omhoog of omlaaggaan. Het lichaam maakt bij mensen met diabetes type 1 geen insuline aan, waardoor zij handmatig hun bloedsuikerwaardes moeten controleren en zichzelf meerdere malen per dag insuline moeten toedienen. Sommige kinderen doen dat met een insulinepomp die zij dag en nacht bij zich dragen, anderen spuiten meerdere malen per dag een injectie.

Bas van de Goor Foundation

De Bas van de Goor Foundation organiseert activiteiten zoals deze clinics om kinderen met diabetes te laten ervaren dat bewegen en sporten heel goed voor je is en ook goed samengaat met diabetes. Om dat te laten ervaren, andere kinderen met diabetes te ontmoeten en veel plezier aan sporten te beleven, is een clinic een goede eerste stap. Veelal komen de kinderen ook nog naar een meerdaags evenement van de Bas van de Goor Foundation om langere tijd actief te zijn en meer te leren over hun diabetes.

Kinderen met diabetes schaatsen in IJsstadion Thialf
Kinderen met diabetes schaatsen in IJsstadion Thialf