PvdA stelt vragen over ‘time-outs’ spoedeisende hulp

Gezond en fit
Luchtfoto Ziekenhuis Tjongerschans Heerenveen.
Luchtfoto Ziekenhuis Tjongerschans Heerenveen. Foto: Dennis Stoelwinder

FRYSLAN - PvdA-Statenlid Daan Olivier heeft vragen gesteld aan gedeputeerde Femke Wiersma (BBB) over de zorgwekkende situatie rondom de spoedeisende hulp die regelmatig korte tijd dicht moeten.

In een bericht van Omrop Fryslân staat de spoedeisende hulp in Friese ziekenhuizen onder toenemende druk. In drie van de vier Friese ziekenhuizen (Heerenveen, Sneek en Drachten) is de spoedeisende hulp gemiddeld enkele keren per week kortstondig gesloten. “Dit baart ons grote zorgen over de bereikbaarheid en toegankelijkheid van de zorg in onze provincie”, reageert Olivier.

Het sluiten van de spoedeisende hulp ligt volgens het bericht niet direct aan personeelskrapte, maar aan de doorstroom van spoedeisende zorg naar verpleegbedden of naar huis.

De voorgestelde samenvoeging van de ziekenhuizen in Sneek en Heerenveen op een nieuwe locatie in Joure kan dit probleem volgens Olivier verergeren: “In Heerenveen en Sneek is een groot zorgnetwerk is opgebouwd, waar men op lokaal niveau goed met elkaar samenwerkt. Het verdwijnen van dit netwerk kan de doorstroomproblemen verergeren.” Olivier wil juist een nog betere samenwerking tussen ziekenhuizen en de eerste lijn van zorg, zoals huisartsen en verloskundigen. “We willen dat de provincie deze samenwerking met gemeenten stimuleert.”

Olivier roept op tot actie van de gedeputeerde: “Het is van groot belang dat de beschikbaarheid van spoedeisende zorg altijd gegarandeerd wordt. We vragen de gedeputeerde om deze kwestie aan te kaarten bij de Seker & Sûn-tafel, waar onder andere de provincie, gemeenten en zorg- en patiëntenorganisaties afspraken maken over samenwerking in de zorg.”