Chinese delegatie onder de indruk van Abe Lenstra Stadion

Cultuur en uitgaan
Chinese delegatie onder de indruk van Abe Lenstra Stadion
Chinese delegatie onder de indruk van Abe Lenstra Stadion Foto: Omrop Fryslân

HEERENVEEN - Een bijzonder bezoek maandagochtend in het Abe Lenstra Stadion in Heerenveen. Een delegatie uit China kwam langs om het stadion te inspecteren. Nee, niet voor een internationale voetbalwedstrijd, maar voor ballet.

Het Nationaal Ballet van China komt begin juni naar Fryslân met de voorstelling Inspiraiton and Glory. Ruim een jaar geleden zocht het gezelschap contact met organisator Jan van Erve, om te kijken of ze misschien in Amsterdam de voorstelling konden spelen. Ze hadden hiervoor de Stopera in gedachten.

Maar Van Erve had een andere locatie op het oog: het Abe Lenstra Stadion. Want waarom zou het niet in Fryslân kunnen?De Chinesen zagen het ook wel zitten, en zo komt de organisatie van het spektakel gestaag op gang. Een balletvoorstelling in een voetbalstadion op de planken brengen is echter wel wat anders dan een theater.

Er moet een podium worden gebouwd, de orkestleden moeten een plek hebben, het licht moet heel anders ingeregeld worden dan bij een wedstrijd. En alles is in de open lucht, dus er moeten draaiboeken komen voor als het eventueel regent.

En daar komt nog eens bij dat een voorstelling zoals die van het Chinees Nationaal Ballet zowel mannen als vrouwen in de cast heeft. Met daarin ook nog onderscheid tussen ensemble- en hoofdrolspelers. Zij moeten allemaal verschillende kleedkamers hebben.

 Allemaal uitdagingen waar maandag naar gekeken wordt bij de inspectie. De Chinese delegatie is onder de indruk van het stadion. “Wij vinden het hier heel mooi, vooral vanwege de geschiedenis en omdat het een bekende plek is”, vertelt Zhang Yi, de technisch manager van het gezelschap.In de trainingsruimte van Heerenveen is Zhang druk aan het meten. Ze willen de ruimte graag gebruiken voor de warming-up van de dansers. Maar de palen staan eigenlijk een beetje in de weg. 

Zo is het schipperen om alles op een rij te krijgen. Maar volgens Michiel Florusse van de organisatie ziet het er van beide kanten goed uit.”Ze moeten natuurlijk hier nog wel mee terug naar China. Zij hebben daar hun eigen achterban, en daar moet alles wel mee gecheckt worden. Maar het lijkt erop dat alles wat wij bedacht hebben, dat dat kan zoals wij dat voor ons zien.

“Het balletgezelschap wordt dan uiteindelijk begin juni weer in Heerenveen verwacht, om op 6, 7 en 8 juni op te treden in het Abe Lenstra Stadion.

Door: Omrop Fryslân/Jantine Weidenaar