Tije van der Zwaag wint de voorleeswedstrijd van Heerenveen!

Algemeen
Bibliotheek Heerenveen
Bibliotheek Heerenveen Foto: Dennis Stoelwinder

HEERENVEEN - Tije van der Zwaag van basisschool Mr. S. Wijbrandischool uit Oudehorne heeft woensdagavond de regionale voorleeswedstrijd gewonnen.

Deze wedstrijd vond plaats in de bibliotheek van Heerenveen. Het betrof hier een voorronde van De Nationale Voorleeswedstrijd. De winnaar zal binnenkort gemeente Heerenveen vertegenwoordigen in de provinciale finale. En wellicht wordt hij wel De Nationale Voorleeskampioen 2024!

De 14 kandidaten werden, aangemoedigd door hun supporters, om de beurt door presentator IJtje Braad-Plantinga naar voren gehaald en kort aan het publiek voorgesteld. Vervolgens las iedere kandidaat een fragment voor uit een zelfgekozen boek. Terwijl IJtje het publiek vermaakte, trok de jury zich terug. Er werd gelet op zaken als uitspraak, verstaanbaarheid en tempo. Ook het contact van de voorlezer met het publiek was belangrijk. Na een spannend kwartiertje, werd het verlossende woord door juryvoorzitter Froukje Nauta gesproken.

Tije las een fragment voor uit een deel van de serie Max Modderman van Matt Stenton. De jury vond dat Tije het publiek goed kon boeien, en dat terwijl hij de laatste voorlezer van de avond was! Hij zal één van de 15 deelnemers zijn aan de provinciale finale die op dinsdagmiddag 9 april a.s. gehouden zal worden in theater de Skâns in Gorredijk.

De Nationale Voorleeswedstrijd

De Nationale Voorleeswedstrijd is de spannendste leesbevorderingscampagne voor groep 7 en 8. Kinderen nemen het tegen elkaar op in verschillende wedstrijdrondes. Kinderen leren hierbij veel van elkaar en het wedstrijdelement is heel aansprekend. De plezierige spanning én het enthousiasme van de supporters maken de wedstrijd onvergetelijk voor leerlingen. De Nationale Voorleeswedstrijd, een campagne van Stichting Lezen in samenwerking met de Bibliotheken, beoogt hiermee het (voor)leesplezier te stimuleren. 

De Nationale Voorleeswedstrijd wordt mede mogelijk gemaakt door Nederlandse Boekenbon BV.