Eerbetoon aan Chinees-Indische restaurants “Happy in Holland” in het Posthuis Theater

Algemeen
Eerbetoon aan Chinees-Indische restaurants
Eerbetoon aan Chinees-Indische restaurants "Happy in Holland" in het Posthuis Theater Foto: Bas de Brouwer

HEERENVEEN - Heb jij je weleens afgevraagd wat er zich afspeelt achter de luiken van ‘de Chinees’? Of ben je misschien opgegroeid in een Nederlands-Aziatisch restaurant?

In de ontwapenende theatervoorstelling ‘Happy in Holland’ krijg je een kijkje in de keuken van het Chinees-Indische restaurant. De voorstelling doorbreekt het stilzwijgen, met de volwassen dochter Happy die vragen stelt over haar moeder, het leven en haar eigen identiteit. Het resultaat is een aaneenschakeling van luchtige botsingen tussen moeder en dochter, waarin veel gezegd wordt, maar nog meer onuitgesproken blijft.

Regisseur Char Li Chung en schrijvers Sun Li en Tjyying Liu, beiden opgegroeid als ‘restaurantkinderen’, gaan in deze voorstelling op zoek naar de wortels van hun bestaan. ‘Happy in Holland’ markeert ook een mijlpaal als een van de eerste theatervoorstellingen met Chinees-Nederlandse acteurs in de hoofdrollen. Het publiek dat de première bijwoonde, beschreef het als een indrukwekkende ervaring. “Er zijn nog te weinig verhalen uit de Aziatische communities, vooral uit de Chinese hoek. Fantastisch dat het op deze manier aan het licht komt,” aldus een van de aanwezigen.

Na honderd jaar werken, is er eindelijk ruimte om te praten. Tijd om het Chinees-Indische restaurant een eervolle plek in de Nederlandse geschiedenis te geven. Kom jij ook kijken? De voorstelling is vrijdag 1 maart te zien in het Posthuis Theater in Heerenveen. 

‘Happy in Holland’ // vr 1 maart // 20:15 uur // www.posthuistheater.nl