‘Week van de ontmoeting’ van 23 september t/m 4 oktober

Algemeen
Foto: Gemeente Heerenveen
Foto: Gemeente Heerenveen

HEERENVEEN - In de gemeente Heerenveen wordt elk jaar de ‘Week van de ontmoeting’ georganiseerd. 

Tijdens deze week zijn er diverse activiteiten, georganiseerd door, voor en met de inwoners. Doel is elkaar ontmoeten en nieuwe contacten leggen. De ‘Week van de ontmoeting’ vindt dit jaar plaats van 23 september tot en met 4 oktober. Deze periode valt samen met Burendag en de landelijke ‘Week tegen eenzaamheid.’

Eén op de drie mensen in de gemeente Heerenveen voelt zich best eenzaam. Dat zijn gemiddeld achttien mensen per straat. Eenzaamheid is je niet verbonden voelen en je hoeft niet alleen te zijn, om je eenzaam te voelen. Je ervaart een gemis aan een hechte, emotionele band met anderen. Eenzaamheidsgevoelens kunnen invloed hebben op je gezondheid, welzijn en kwaliteit van leven. Vandaar de ‘Week van de ontmoeting’ in de gemeente Heerenveen. Tijdens deze week wordt eenieder uitgenodigd om een activiteit te organiseren waar ontmoeting en verbinding centraal staan.

Veertig activiteiten

De week wordt in 2023 voor de vierde keer in de gemeente georganiseerd. Vorig jaar telde de ‘Week van de ontmoeting’ ruim veertig activiteiten. Jacco Oosterhof is een van de animators van het ontmoetingsfeest in de straten Praam en Trekschuit in zijn woonplaats Heerenveen. “Ontstaan vanuit de Burendag, georganiseerd door een paar enthousiaste dames”, vertelt Oosterhof. “Het feest werd erg goed ontvangen door de buurt. Dat mensen zeiden: ‘Dit is precies wat we nodig hebben om elkaar eens wat vaker te zien’. Met een paar andere buurtgenoten hebben we toen de koppen bij elkaar gestoken en zijn gaan helpen. En nu proberen we het elk jaar terug te laten keren.”

Elkaar nooit gesproken

Jacco Oosterhof: “We hebben een prachtige straat en een prachtig buurtje, maar je weet hoe dat gaat. Je woont er, gaat naar je werk, we komen weer terug; in de zomer zie je elkaar iets meer maar vaak ook niet. Ik sprak vorig jaar mensen die de keren daarvoor op vakantie waren en er dus voor het eerst bij waren. Ze vertelden dat ze er al vijf jaar woonden maar de buren drie deuren verderop nog nooit hadden gesproken. Die zien elkaar daarna wél. Na zo’n dag is het contact gewoon wat gemakkelijker. Leuk is ook het stel dat in de straat een huis had gekocht, er nog niet woonde, de uitnodiging had gezien en speciaal voor de dag anderhalf uur had gereden. Die zijn speciaal gaan rijden om hun nieuwe buurtgenoten te ontmoeten.”

Links en rechts eten en drinken regelen

“Om het voor iedereen zo toegankelijk mogelijk te maken is een ‘Doe & Ontmoet’-cheque van de gemeente Heerenveen natuurlijk een geweldige tegemoetkoming. Die hebben we vorig jaar gekregen en dit jaar weer. De eerste keer hadden we een kleine partytent die half uit elkaar viel, maar die was niet meer toereikend. Als het weer omslaat wil je toch graag droog staan. Dus hebben voor de Doe & Ontmoet-cheque vorig jaar een mooie tent kunnen kopen.”

‘Laagdrempelig’ betekent ook een bijdrage van slechts € 7,50 voor een volwassene en € 4,- voor een kind. “Dat houden we bewust laag en op basis daarvan regelen we links en rechts eten en drinken. Bakkerij Verloop sponsort het deeg. Dan gaan we met de kinderen boven het vuur broodjes bakken, zoals we dat vroeger ook deden op schoolreisje. Alleen is het nu geen kampvuur maar een vuurschaal met wat briketjes, maar het effect is hetzelfde. Dat vinden kinderen fantastisch. En die niet alleen; we hebben ook wat pubers van een jaar of veertien vijftien. Die willen nog wel een broodje bakken, hoor.”

Tot elkaar komen

Met het enthousiasme groeide ook het aantal deelnemende buren de afgelopen jaren: van zestig in het begin naar honderd vorig jaar. “Een prachtige opkomst. De jongste is zes, zeven maanden; de oudste is dik in de tachtig”, zegt Oosterhof. “Voor mensen die niet zo lang kunnen staan, regelen we lekkere stoelen met dikke kussens erin. En anderen, die niet zelf kunnen komen, halen we van huis. De één komt even een uurtje; tegen een ander moeten we tegen tienen zeggen dat het feest is afgelopen. Een buurtgenoot is kok; vaste prik is eigenlijk dat we voor de kinderen pannenkoeken maken. We organiseren spelletjes voor ze; we hebben een speurtocht gehad en je merkt ook, dat als ze met elkaar zijn, ze ook zélf een spel bedenken. Je wilt gewoon dat mensen lekker kunnen kletsen, een beetje tot elkaar komen en als je de volgende keer een buurtgenoot nodig hebt gaat het net even wat gemakkelijker, want je hebt elkaar even gezien.”

Klik HIER voor een overzicht van alle activiteiten!

Door: Richard de Jonge