Veel monumenten te bezichtigen tijdens Open Monumentendag 2023

Algemeen
Afbeelding

HEERENVEEN - In het kader van de Open Monumentendag op zaterdag 9 september zijn er weer tal van monumenten in de gemeente Heerenveen open en vrij toegankelijk. Er kan dit jaar ook een ruime keuze worden gemaakt uit monumenten in de buitendorpen

Traditioneel wordt de dag om 10.00 geopend met het hijsen van de vlag bij Crackstate door cultuurwethouder Hedwich Rinkes. Vanaf 10.30 tot 16.30 zijn de monumenten geopend. Zoals gebruikelijk is Crackstate weer geopend en kan ook de speelzolder van het carillon worden bezocht. Tussen 15.00 en 16.00 uur zal beiaardier Klaas de Haan daar het carillon bespelen. Op deze dag is ook het Odd Fellowhuis aan de Herenwal geopend. Om 11.30, 13.30 en 15.30 wordt daar een presentatie gehouden over enkele monumenten in Heerenveen. Verder is er in de brandweerkazerne aan It Hege Stik een expositie van oud brandweermateriaal. Van der Let en Partners opent de deuren van het uit 1775 daterende kerkje aan de Herenwal. Het bedrijf heeft daar een prachtig kantoor ingericht, waarbij veel van de originele elementen bewaard zijn gebleven.

Bezoekers kunnen ook terecht bij Landgoed Oranjewoud, in Jubbega (J.B. Kanschool, onderwijzerswoning en pastoriewoning), bij het ruim 400 jaar oude kerkje van Hoornsterzwaag, bij het kerkje van Nieuwehorne uit 1779 en in de doopsgezinde kerk van De Knipe, daterend uit 1751. Akkrum doet mee met Coopersburg en het Mausoleum aldaar en in Oldeboorn is het Memorial Museum 40-45 geopend.

Een complete lijst met deelnemende monumenten kan worden gevonden op de website van de stichting Historie Heerenveen www.historieheerenveen.nl.