Bijeenkomst over AZC in dorpshuis Rottum druk bezocht

Algemeen
Afbeelding

ROTTUM - De bijeenkomst over de mogelijke komst van een AZC in het dorpshuis van Rottum kon woensdagavond rekenen op grote publieke belangstelling. 

Het dorpshuis bleek te klein waardoor een tiental mensen buiten onder een tent mee konden kijken en luisteren. 

De komst van een AZC op de locatie Heerenveen-West roept veel weerstand op. Locatie Heerenveen-West ligt feitelijk in Rottum, op het grondgebied van De Fryske Marren. Maar het ligt vlak tegen de Engelenfeart aan, ter hoogte van de wijk De Greiden in Heerenveen. Er zijn inmiddels verschillende petities opgezet. Deze zijn honderden keren ondertekend. Daarnaast is Stichting ‘Leefbaarheid Rottum Oudehaske De Greiden, De Heide eo’ opgericht door verontruste omwonenden van de locatie. 

450 tot maximaal 600 vluchtelingen

Burgemeester Fred Veenstra was woensdagavond aanwezig in Rottum om de dorpsbewoners uitleg te geven. Hij benadrukte dat het om een AZC met plaats voor 450 tot maximaal 600 vluchtelingen gaat. Ook gaf  Veenstra aan dat van een aanmeldcentrum zoals in Ter Apel geen sprake is. De burgemeester geeft ook aan dat er echt nog geen besluit is genomen. ‘Het is niet meer dan een voornemen, een eerste locatie-onderzoek.’

Het COA geeft aan graag een opvang voor langere tijd te willen, minstens voor tien jaar. Want nu zijn er vaak locaties korte tijd open, waardoor vluchtelingen vaak veel moeten verhuizen. Het azc bij Rottum zou voor een groep van 450 tot 600 mensen kunnen zijn, zowel gezinnen als alleenstaanden. Bij de opvang zou ook beveiliging, gezondheidszorg en basisonderwijs gerealiseerd moeten worden.
 

Bijeenkomsten en besluiten

Voor beide gemeenten is er op 7 september ‘s avonds een inloopbijeenkomst in Thialf.

Op 18 oktober neemt de gemeenteraad van De Fryske Marren een besluit over de voorkeurslocatie. De raad kan zelf ook alternatieve locaties aandragen. Twee weken eerder is er een petear, waar inwoners ook kunnen inspreken. De gemeente Heerenveen besluit ook in oktober.
Afbeelding