Indiëherdenking op 15 augustus bij nieuw monument

Algemeen
Foto: RicardoVeenMedia
Foto: RicardoVeenMedia

HEERENVEEN - Jaarlijks wordt op 15 augustus in heel Nederland stilgestaan bij het officiële einde van de Tweede Wereldoorlog. 

Deze datum markeert de capitulatie van Japan en de bevrijding van Nederlands-Indië, waarmee er voor Nederland een definitief einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog.

Op 15 augustus worden alle slachtoffers herdacht van de oorlog tegen Japan en de Japanse bezetting van Nederlands-Indië. In de gemeente Heerenveen staan we bovendien stil bij de Heerenveense slachtoffers die als militair hun leven lieten in Nederlands-Indië.

Indiëmonument

In Heerenveen vindt de herdenking traditioneel plaats bij de gedenksteen waarin de namen staan gegraveerd van de Heerenveense militairen. Deze gedenksteen is vanaf 2023 opgenomen in een nieuw monument, vormgegeven door kunstenaar Rokus Greebe. Voor het monument is gekozen om een aantal elementen uit Nederlands-Indië te gebruiken die de Indiëgangers hebben ontmoet.

De ceremonie ging om 19:00 uur van start met een toespraak van burgemeester Tjeerd van der Zwan. Daarna volgde een toespraak van dhr. Ronald Lepez, initiator van de Stichting Awas Kaki. Aansluitend speelde gitarist Irwing Benjamins het “Liedje van Verlangen”.

Hierna werd het Nederlands Signaal Taptoe gespeeld, gevolgd door een minuut stilte. Na het klinken van het Wilhelmus was er een bloemlegging. Afsluitend was er voor wie dat wil de gelegenheid om met elkaar te koffiedrinken en na te praten.

Kijk voor meer foto’s op onze facebookpagina!

Foto: RicardoVeenMedia
Foto: RicardoVeenMedia
Foto: RicardoVeenMedia
Foto: RicardoVeenMedia
Foto: RicardoVeenMedia