Jonge zonnebootbouwers maken zich op voor tweede wedstrijd in Akkrum

Algemeen
Afbeelding

AKKRUM - De kop is eraf, afgelopen weekend hebben de jonge zonnebootbouwers in Den Helder hun eerste wedstrijd gevaren. 

Met de zon hoog aan de hemel en vele fanatieke teams op het water en op de wal verwacht de organisatie dat aanstaand weekend het in Akkrum alleen nog maar spannender gaat worden.

De favoriet na 3 seizoenen op rij gewonnen te hebben is het Drachtster Lyceum, maar oudgediende Solarteam Bogerman is terug van weg geweest en staat op dit moment bovenaan in het klassement van de Young Solar klasse. Met een gelijke stand na twee race onderdelen afgelopen race in Den Helder was Solarteam Bogerman uit Sneek de snelste tijdens de beslissende sprint. 

Top drie Young Solar Klasse

1. CSG Bogerman - Sneek
2. Drachtster Lyceum - Drachten
3. RSG Slingerbos - Harderwijk

RC-Solar Klasse 
In de jongste klasse, de radiografisch bestuurbare zonnebootjes staat D’orca van het Emelwerda College uit Emmeloord bovenaan. Het ontwerp van deze boot zag er op de kant al veelbelovend uit en dat bleek ook op het water zo te zijn. 

Top drie RC-Solar Klasse

1. Emelwerda College - Emmeloord
2. Johannes Fontanus College - Barneveld
3. Linde College - Wolvega

Akkrum 20 mei

In samenwerking met de NK Zonnebootrace zullen de teams naar het noorden afreizen om daar tijdens de Reuzedei de strijd aan te gaan op het water. Afgewisseld met de klasse waarbij Universiteiten, HBO en bedrijventeams mee doen, kunnen de jonge zonnebootbouwers kijken wat hen te wachten staat als zij de stap naar deze teams maken en nog belangrijker, kennismaken met duurzame technologie. Er is een groot arbeidstekort in de technische sector en met het zelf bouwen van de boot, maken jongeren op een speelse manier kennis met technologie. 

Young Solar Challenge

De Young Solar Challenge is een uniek project waar leerlingen tussen de 14 en 17 jaar op een leuke manier in contact komen met de techniek. Elk team bouwt hetzelfde ontwerp zonneboot. Via zogenaamde Junior Classes op een hogeschool worden zij voorbereid op het bouwen maar ook het organiseren van zo’n project en krijgen zij tips voor het racen. Naast techniek krijgen de leerlingen ook te maken met onder andere communicatie, sponsoring en teamwork.  

Programma - 20 mei in Akkrum

11.00 uur

Young Solar Startschot hardloopstart, aansluitend Rondje Akkrum

Hardloopstart: Nabij de Kolk

Start boten: Weidlân

11:30 - 13:00 uur

RC-Solar Slalom

Race locatie RC-Solar

14:30 - 14:55 uur

RC-Solar Time trials

Race locatie RC-Solar

16:00 - 17:00 uur

RC-Solar Match Race

Race locatie RC-Solar

16.00 – 17.00 uur

Young Solar Sprint 

De Kolk (grote boog)

18.00 uur

Young Solar & RC-Solar Klasse Prijsuitreiking

Camping

Afbeelding