Friese onderzoeksjournalist Darshan Boerema luidt opnieuw de noodklok: ‘Belgische ambulancekleding is door iedereen te misbruiken’

Algemeen
Afbeelding

HEERENVEEN - Na de video’s over de PostNL en BOA-outfit zou je denken dat het niet gekker kon, maar dat je journalist Darshan Boerema niet moet onderschatten blijkt maar weer uit zijn nieuwe video. Op een bizar makkelijke manier kwam hij in België aan ambulancekleding, iets wat momenteel flink wat kamervragen oproept in Brussel. 

\n

 

Een klokkenluider in België voert de boventoon in de nieuwe video van Darshan Boerema. Hij legt uit dat er na de aanslag op Luchthaven Zaventem is besloten om alle hulpverlening dezelfde opvallende kleding te geven, maar dat dit op dit moment juist averechts werkt. “Op dit moment kan iedereen de kleding van ambulanciers kopen, dus ook mensen met slechte bedoelingen.” 

Geen legitimatie nodig

Een jasje, broek en twee polo’s: het is zo gepiept en binnen enkele minuten staat Darshan weer buiten met de hele outfit op zak. Legitimatie of persoonlijke gegevens worden nergens gevraagd. Belgisch kamerlid en voorzitter van de commissie Binnenlandse Zaken Ortwin Depoortere heeft hierover een vraag ingediend bij de minister van Binnenlandse Zaken: Annelies Verlinden.

Veiligheidscheck? 

De dierentuin in Antwerpen twijfelde geen moment en liet Darshan zonder enige probleem door voor een zogenaamde veiligheidscheck. “Het is echt bizar dat ik zo binnen ben gekomen”, reageert hij. “Ik draag kleding van een MUG-arts, dit zijn mensen die de bevoegdheden hebben om op straat te opereren. Dit alles terwijl deze outfit juist bedacht is om terrorisme tegen te gaan.”

‘Iedereen kan deze kleding kopen’ 

“Iedereen kan deze kleding kopen, ongeacht of je werk uitvoert of niet”, vertelt iemand van het kledingverkooppunt. “Het is onmogelijk om dat na te gaan in verband met de wet van de privacy. Een terrorist gaat geen ambulancekleding kopen, die bedenkt wel een andere manier”, is zijn argument. 

Zonder problemen

Ook bij Plopsa Indoor komt de onderzoeksjournalist zonder problemen binnen, iets wat verbazing oproept bij de mensen op straat. “Je kunt je voordoen als iemand die iets van het beroep kent, terwijl dat helemaal niet het geval is”, reageert iemand. Bekijk de hele video van Darshan Boerema via: https://www.youtube.com/watch?v=N0fKKub_S8Q&feature=youtu.be