Inflatie en recessie hebben nog geen invloed op zeilscholen

Algemeen
Afbeelding

NES - De sterk afkoelende economie en de stijgende prijzen lijken nog geen invloed te hebben op Friese zeilschool Pean. Ook bij collega zeilscholen lopen de boekingen goed.

Vlak voor het aflopen van de vroegboekactie op 1 december, hebben veel ouders hun kinderen alvast ingeschreven voor een zeilkamp in zomer 2023.

Al jaren is de reden om vroeg in te schrijven niet het prijsvoordeel maar de beschikbaarheid van een zeilkamp in de zomer. Vanaf 2022 heeft Pean, vanwege het hooghouden van de kwaliteit van de lessen, het aantal cursisten per week tot een maximum beperkt. Daardoor is de schaarste voor deelname aan een zeilkamp in de juiste week en in het gewenste boottype alleen nog maar groter, weet Rienk de Jonge van zeilschool Pean.

Rienk de Jonge: “In de afgelopen 5 jaar bleef zeilschool Pean maar groeien. Het is soms lastig om ‘nee’ te verkopen als het bijvoorbeeld om een familie gaat die al vele jaren naar Pean komt. Toch merken we dat we nog betere zeilkampen kunnen leveren als we zelf een maximum instellen.”

Pean heeft haar prijzen voor 2023 moeten verhogen om de enorme kostenstijgingen te kunnen betalen. “We hebben niet de volledige inflatie in de prijs meegenomen. We bestaan al bijna 55 jaar en weten inmiddels dat we niet uit paniek volledig hoeven mee te bewegen met de conjunctuur.’’

Ook de groepsaccommodaties en de waterlodges zijn voor een deel al volgeboekt voor 2023. Ook daar ziet men bij Pean nog geen terugval door de economie.

Met het volle orderboek gaat Pean met een gerust hart de winter in om onderhoud te plegen aan de boten en gebouwen en klaar te staan voor het 55 jarig jubileum in 2023.