Damclub Heerenveen organiseert zomers damtoernooi

Algemeen
Afbeelding

MILDAM - Honderd zwarte en witte vakjes, veertig zwarte en witte stenen. Natuurlijk, dit gaat over dammen! Damclub Heerenveen organiseert maandag 11 juli tot en met vrijdag 15 juli 2022 een groots damtoernooi waarbij gezelligheid en een ontspannen sfeer centraal staan. 

Het toernooi vindt plaats in Mildam, alwaar ook mogelijkheid tot overnachting in de omgeving is. Verder zit er in het inschrijfgeld een gratis lunch, en gratis koffie en thee inbegrepen. Bovendien zijn er mooie geldprijzen te winnen.

Dammen is leuk, gezellig en ontspannend. Dammen betekent telkens vooruit denken en iedere keer nadenken. Dammen houdt je hersenen kwiek en fit. De sport oogt misschien fysiek niet zwaar, maar het brein staat continu aan. Tien zetten vooruit rekenen, stellingen analyseren en alsmaar berekenen wat er kan gebeuren. Urenlang zitten dammers soms tegenover elkaar aan het bord. Dammen is intensief, uitdagend, interessant en een erg leuk spel om te doen.

Harm en Jannes

Toch staat de damsport ook onder druk. Henk Hosper, voorzitter van Damclub Heerenveen: “Dammen is decennialang een vrij grote sport in Nederland geweest. Nederlandse dammers als Harm Wiersma en Jannes van der Wal maakten internationaal furore door meerdere keren wereldkampioen te worden. Afgelopen vijftien jaar is dammen helaas steeds minder populair geworden. Gedurende de COVID-19-pandemie lag de damsport helemaal stil. Dit heeft de damsport natuurlijk geen goed gedaan. Maar Damclub Heerenveen legt zich daar niet bij neer. Wij houden van het spel en we doen er alles aan om de sport en de club in leven te houden.”

Grootste club van onze provincie

En dat is te merken! Met bijna vijftig actieve leden is de Heerenveense club de grootste damclub van Fryslân. De leden komen in de provinciale competitie uit in vier teams. Landelijk doet de club ook mee. In die competitie komen de leden met drie teams uit. Damclub Heerenveen is met recht een actieve club te noemen, een club die nog volop leeft. Hosper: “Dat is precies de reden waarom Damclub Heerenveen in juli iets leuks gaat organiseren. We willen de damsport weer wat meer op de kaart zetten. Daaraan draagt dit nationaal toegankelijke toernooi vast en zeker mee. Wij hebben er zelf in ieder geval veel zin in!”

Een boost voor de damsport!

Hoe ziet het toernooi eruit? Maandag 11 juli tot en met vrijdag 15 juli staat de speelzaal van Hof van Schoterland in Mildam in het teken van dammen, dammen en nog eens dammen. De deelnemers worden verdeeld in drie groepen. Deze indeling vindt plaats aan de hand van rating. Op deze manier kan iedereen op zijn of haar eigen niveau meedoen. Het speeltempo bedraagt 40 minuten en er geldt: 1 minuut per zet erbij. Op maandag start ronde 1 om 13.30 uur. Dinsdag tot en met donderdag vinden ronde 2 tot en met 7 plaats. De ochtendsessies beginnen om 9.30 uur. ’s Middags starten de rondes om 13.30 uur. Op vrijdag vindt ronde 8 plaats; deze start dan om 9.30 uur. “Het inschrijfgeld bedraagt € 70,-. Voor dit bedrag ben je deelnemer aan het toernooi en ontvang je dagelijks een gratis

lunch en gratis onbeperkt koffie en thee in de speelzaal. Daarnaast zijn er diverse geldprijzen te winnen met een totaalwaarde van € 1000,-. Binnen de drie groepen spelen we telkens om drie geldprijzen, er zijn dus negen geldprijzen in totaal te winnen”, aldus de enthousiaste organisator. Wil je meedoen aan het toernooi? Mail h.hosper@chello.nl. Voor het toernooi geldt: vol is vol, dus geef je snel op!

Kom ook dammen!

Naast de landelijke en provinciale competitie en het toernooi van juli organiseert Damclub Heerenveen wekelijks nog meer leuke activiteiten. Zo zijn de leden van de club ook iedere week actief tijdens hun damavonden op dinsdagavond. Hier doen ze mee aan de onderlinge competities in verschillende klassen waarbij alle leden op eigen niveau kunnen spelen. “We maken er natuurlijk binnen de competitie een wedstrijd van, maar in basis staat gezelligheid voorop. We weten dat er in de coronatijd veel mensen met denksporten zijn begonnen. Wij nodigen daarom vooral ook (t)huisdammers uit om een potje met ons te spelen. Wie weet is het een leuke uitdaging om bij ons op de club te komen spelen ”, aldus Hosper.

Meer informatie

Wil je meer weten over Damclub Heerenveen? Kijk dan ook eens op hun Facebookpagina. Hier krijg je een goede indruk van alle activiteiten waarmee ze zich op de club bezighouden. Voor meer informatie kun je ook contact opnemen met de secretaris, Tjipke Smedinga (06 42666779). “Lijkt het je leuk om ook te komen dammen bij Damclub Heerenveen? We nodigen je van harte uit om gezellig eens een kijkje te nemen. We starten iedere dinsdag om 20.00 uur in Hof van Schoterland in Mildam. We zitten nu even in de zomerstop, maar vanaf 30 augustus 2022 gaan we weer volop dammen op de dinsdagavonden. Wie weet tot ziens!”, besluit Hosper lachend.

Door: Ciska Borger