Vals bericht over ‘schietpartij’ in Jubbega verspreid, verzender heeft zich gemeld bij politie

112
Brigadier politie.
Brigadier politie. Foto: Ricardo Veen

JUBBEGA - De politie is slachtoffer geworden van een vals bericht over een schietpartij bij Jubbega. Daar was echter helemaal geen sprake van, het geluid kwam van de knalpijp van een auto. Het valse bericht zorgde voor veel onrust.

De politie neemt de situatie zeer serieus. Er was wel degelijk een 112-melding, die rond 11.30 uur bij de politie binnenkwam. Op dat moment kreeg de politie het bericht dat er mogelijk op de straat Tjongervallei uit een auto was geschoten.Daarna zijn agenten naar de plek van de melding gereden, maar aan de Tjongervallei was niets te zien. De politie heeft daarna wel gezocht naar een specifieke auto, die rond 14.00 uur werd aangetroffen in de omgeving van Jubbega. Deze auto had inderdaad op de Tjongervallei gereden.

Knalpijp veroorzaakte het geluid

Er lag echter geen wapen in de auto, maar de wagen was wel voorzien van een knalpijp. Daarmee kan de bestuurder de uitlaat van de auto flink laten ploffen. Het geluid van deze knalpijp is de oorzaak geweest van de melding van het schietincident, concludeerde de politie.

Consternatie na vals bericht

Hoewel er dus niet zoveel aan de hand was, ontstond er wel flink wat consternatie in de regio omdat er een vals bericht werd verspreid. Dat gebeurde via sociale media en app-groepen. Het zou geschreven zijn door een ‘brigadier’, die in een ‘dringend politiebericht’ vroeg om ramen en deuren dicht te houden en binnen te blijven. De politie zou hard werken om de situatie onder controle te krijgen en het advies was om niet in het gebied te komen. Het ging echter om een vals bericht.

De politie maakte op sociale media vlug melding van het valse bericht
De politie maakte op sociale media vlug melding van het valse bericht© Politie Zuidoost-Fryslân

De politie wist al vrij snel te melden dat dit bericht niet bij de echte politie vandaan kwam. Er werd meteen opgeroepen om het bericht niet verder te verspreiden. De situatie heeft voor veel onrust gezorgd, bevestigde een woordvoerder van de politie. Het gaat om “een hele serieuze situatie.”

Schrijver heeft zich gemeld

De politie heeft meteen een onderzoek opgezet naar de herkomst van het valse bericht. Er werd een oproep gedaan naar de persoon die het bericht heeft geschreven, om zich te melden. Dat heeft geholpen, want de verzender heeft zich intussen bij de politie gemeld. De politie doet geen uitspraken over de identiteit van de schrijver, maar geeft wel aan met deze persoon in gesprek te gaan. De kwestie zal daarmee een vervolg krijgen.