Wilko Riezebos: “fit20 heeft enorme positieve impact op je gezondheid!”

HEERENVEEN - “Zoveel mogelijk mensen helpen om zo gezond en fit mogelijk te zijn, op een voor hen haalbare en vol te houden manier.” 

Het adagium van alle fit20 studio’s in Nederland en dus ook de visie van studio aan het Burgemeester Kuperusplein in Heerenveen. Daar is Wilko Riezebos (42) de enthousiaste en bevlogen franchisenemer van fit20. Ondertussen alweer vijf jaar. En om maar meteen met de deur in huis te vallen, het gaat goed met fit20 in Heerenveen, ondanks de coronacrisis.

Wie het pand aan het Burgemeester Kuperusplein nummer 49 binnenstapt, ziet en voelt de coronamaatregelen. Overal staat aangegeven dat de anderhalve meter in acht moet worden genomen en uiteraard staat de desinfecterende gel voor het grijpen. “De airco zorgt voor een aangename temperatuur en er wordt constant schone lucht in de studio geblazen. Je kunt hier 100% coronaproof trainen”, verzekert Wilko Riezebos. “We passen dan ook niet binnen de overheidskaders van ‘binnensporten’, ‘sportschool’ of ‘fitnesscenrum’, om maar iets te noemen”, weet hij. “We zijn een fitnessboetiek of gezondheidsstudio, waarbij persoonlijke begeleiding belangrijk is en mensen op afspraak terecht kunnen.”

Sterke groei

Terug naar vijf jaar geleden toen Wilko Riezebos begon met fit20 in Heerenveen. Wilko: “Er waren hier een aantal ondernemers die vonden dat fit20 in Heerenveen moest komen. Mijn compagnon van toen, Seth Dorenbos, en ik pakten die handschoen op. Na een halfjaar gaf Seth aan dat hij toch liever in Leeuwarden bleef en heb ik hem uitgekocht en ben alleen verdergegaan in Heerenveen. fit20 is tien jaar geleden gestart, wij waren in Heerenveen nummer 60 van de franchisenemers. Er zijn nu 130 vestigingen in Nederland, daar zijn ook een aantal ‘inhouse’ ondernemingen bij, die hebben fit20 dus binnen een bestaand bedrijf.”

Wat was je drive om vijf jaar geleden te beginnen in deze branche?

“Ik was personal trainer in Leeuwarden, maar toen had ik al zoiets van ‘ik blijf mijn hele leven niet personal trainer’. Toen ik met fit20 in aanraking kwam en helemaal toen ik de zaak overnam stond ik er nog steeds zo in. Trainen is niet mijn uiteindelijk doel, maar dat is toch echt het ondernemen. Maar in het begin moet je zélf de kilometers maken, want iemand anders doet dat niet voor jou. Toen ik Heerenveen overnam heb ik meteen Sneek gereserveerd, als postcode. Gelukkig ging het in Heerenveen zo goed, dat we ook konden starten in Sneek, dat is straks in januari alweer drie jaar geleden. We gaan eind november naar een prachtig pand en een mooie locatie aan de Zwarteweg in die stad.”

Waarom spreekt het concept van fit20 jou zo aan?

“Omdat je op een veilige manier in een korte tijd mensen heel effectief kan trainen. Mensen die normaal gesproken niet aan krachttraining zouden doen. We kunnen hen zwaar belasten door de machines die wij hier hebben. Misschien vrij statisch, maar daardoor kunnen we gegarandeerd het gewenste resultaat bereiken. Je wordt sterker en krijgt meer spierkracht.”

Wilko Riezebos verdeelt zijn tijd over beide fit20 locaties zodanig dat hij op vaste dagdelen in Sneek en Heerenveen is te vinden. De inschrijvingen doet de franchisenemer het liefst zelf, al geeft hij meteen aan dat zijn personeel dat ook prima kan doen. Netwerken, een bezigheid die hij het liefst doet, zit er dit laatste half jaar amper in en de vooruitzichten zijn wat dat betreft ook nog altijd niet goed wegens het coronavirus.

“Toch probeer ik wel zichtbaar te zijn, op social media en met online marketingbureau Brandmerck zijn we druk bezig via Facebook leads te genereren en dat loopt nu uitstekend. Juist in coronatijd is het van groot belang dat mensen fit zijn. En vóór de corona-uitbraak was het ook al zo dat mensen die een zware operatie moesten ondergaan eerst naar ons gestuurd werden om letterlijk krachten op te doen. Door wekelijks fit20 - en sowieso door sport in het algemeen - gaat je weerstand omhoog en daarmee boost je het immuunsysteem.”

‘fit20’, waar staat dat nu voor?

“De naam zegt het al: twintig minuten in de week trainen om fit te worden en blijven. We vechten nu al tien jaar tegen het vooroordeel dat zoiets niet bestaat. Maar als het gebakken lucht zou zijn, dan zouden we dit jaar niet op de derde plek van snelst groeiende franchiseondernemingen staan. De groei van onze studio’s en het vasthouden van ons ledenbestand zegt ook al zoveel. Er is vertrouwen.

In twintig minuten met je normale kleding aan in een gekoelde studio onder persoonlijke begeleiding een optimaal resultaat bereiken. Juist dat de deelnemers hun oefeningen in normale kleding doen maakt het dat mensen nog sceptischer worden, maar het past wel in deze tijdsgeest. Mensen staan letterlijk na twintig minuten weer buiten de studiomuren en kunnen dan weer doorgaan met hun werk. Wij zijn dan ook niet in het weekend geopend.

We vinden dat fit20 in je werkschema moet passen, maar ook bij je levenspatroon. Tijdens de oefeningen ga je niet transpireren, omdat je altijd binnen een gekoelde omgeving traint. De airco staat hier altijd aan. Er is altijd een personal trainer bij de deelnemer. Het is altijd op afspraak. We hebben hier de beste apparatuur die je maar kunt bedenken en we oefenen op zes hightech machines: borst, benen, buik, rug, onderrug en de billen/binnenkant been. We trainen de grote spiergroepen.”

Na de uitleg ontkom ik er niet aan. “Zélf maar even ervaren”, zegt Wilco. En die ervaring leert mij dat ik inderdaad voel dat mijn spierkracht best nog een boost kan hebben. Ik ervaar het als zeer prettig dat Wilko mij de aanwijzingen geeft om de oefeningen op de juiste manier te doen. De positieve feedback tijdens deze mini-training laat mij letterlijk voelen dat fit20 er inderdaad voor zorgt dat ik getriggerd word. Ik zie en voel wat deze oefeningen met mijn lichaam doen!

Wie meer informatie wil over de fit20 studio kan terecht op de website www.fit20heerenveen.nl

Door: Henk van der Veer
Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda Heerenveen

Wees loyaal – aan onze vrienden