Wellicht internationale 'schaatsbubbel' in Heerenveen

HEERENVEEN - De internationale schaatsbond ISU heeft een streep gezet door de eerste vier wereldbekers schaatsen. Het gaat om de wedstrijden in Polen, Noorwegen, Amerika en Canada. Mogelijk worden ze verreden in ijsstadion Thialf in Heerenveen.

Dit besluit is genomen tijdens een online vergadering, waarin de aangestelde werkgroep en de organiserende ISU leden adviseerden om de eerste vier van de wereldbekerreeks te annuleren. Reden is de impact van de coronacrisis. Ook de eerste twee shorttrack World Cups zijn geschrapt.

Corona 'schaatsbubbel'
De ISU gaat nu aan de slag met het idee van de werkgroep om te komen tot een corona 'schaatsbubbel' in Heerenveen. Zoals ook het geval is bij de Tour de France en de Formule 1. Daarbij wordt overleg gevoerd met de andere betrokken partijen om te kijken of de eerste wereldbekerwedstrijden met mondiale deelname in Thialf mogelijk is.

Reizen onmogelijk
De KNSB en House of Sports hebben eerder bij de ISU een nader uit te werken ‘bubbel’-concept neergelegd. De coronapandemie maakt het vrijwel onmogelijk om met een peloton schaatsers van continent naar continent te reizen. Door een reeks wedstrijden in één land te organiseren, crëeer je een ‘bubbel’ waarin de situatie beter beheersbaar is. 
 
De komende twee weken onderzoeken partijen gezamenlijk de haalbaarheid van het idee. Topschaatsers zijn enthousiast. 

Sven Kramer blij het initiatief
“Jammer dat de geplande World Cups niet doorgaan, maar het is wel begrijpelijk en ik ben blij met dit initiatief”, zegt Sven Kramer. “Het is goed dat de KNSB en House of Sports dit samen met betrokken partners zo snel hebben opgepikt. Het is in het belang van de hele schaatssport dat die World Cups straks ook echt door kunnen gaan.”
 
“Wij denken al geruime tijd na over het organiseren van wedstrijden in coronatijd en volgen andere takken van sport op de voet”, zegt Remy de Wit, technisch directeur van de KNSB. “Het creëren van een bubbel, waarin sporters en begeleiders zijn afgeschermd van de buitenwereld, lijkt een goed concept om coronaproof te kunnen sporten.”
Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda Heerenveen

Wees loyaal – aan onze vrienden