VV Heerenveen stopt met prestatief voetbal

Foto: Peter Wouda

HEERENVEEN - VV Heerenveen stopt met prestatief voetbal op zondag, dit wordt op de zaterdagmiddag voortgezet. Tevens start VV Heerenveen  met een O23 team.

Al een aantal jaren is er een trend gaande dat steeds meer clubs op zaterdag willen gaan spelen. Belangrijkste oorzaak; de jeugd wil liever op zaterdag voetballen. Om in te spelen op deze trend, is VV Heerenveen een aantal jaren geleden gestart met seniorenvoetbal op zaterdag.

Het zaterdagvoetbal is gestart met één vriendenteam. Inmiddels zijn er al drie teams waarvan zaterdag 1 als prestatieteam is bestempeld met als opdracht om uit de 5e klasse te geraken. Het vlaggenschip van VV Heerenveen, zondag 1, is altijd uitgekomen in de zondag competities.

Afgelopen drie jaren heeft VV Heerenveen grote moeite om een eerste klasse waardig elftal neer te zetten. De selecties bestond/bestaat vaak maar uit 15 á 16 man. Omdat er geen 2e selectie meer is betekent dit dat er elk weekend een beroep moet worden gedaan op spelers uit de O19-1. Als dat een enkele keer het geval zou zijn, is dat prima, maar het lenen van spelers uit de O19-1 is structureel geworden in plaats van incidenteel. Logischerwijs levert dit dan weer problemen op bij onze O19 teams zowel qua aantal spelers alsook om het divisieniveau te kunnen handhaven.

Door COVID-19 is sneller dan gedacht de noodzaak gerezen om een keuze te gaan maken domweg doordat de club zich financieel moeten aanpassen door het wegvallen van inkomsten, met name die van de kantine. Samen met de Technische Commissies, Jeugd en Senioren, zijn er de afgelopen maanden veel gesprekken gevoerd en zijn de opties in kaart gebracht.  Daarnaast is gekeken naar de situatie bij VV Heerenveen, hoeveel spelers zijn er, welke leeftijd hebben ze, wat is het niveau van de spelers, wat willen de spelers het volgende seizoen, welke ambitie heeft de club en wat voor mogelijkheden biedt de KNVB.  Belangrijkste bij een eventuele verandering is om zoveel mogelijk spelers aan boord te houden, en om de talentvolle jeugd een goed perspectief te bieden.

O23 competitie

Concreet betekent dit dat de talentvolle jeugd een zeer aantrekkelijk alternatief wordt geboden middels een O23 competitie, op divisie niveau, waarin alleen grote amateurclubs zijn vertegenwoordigd. Deze competitie wordt nu gevormd omdat er nog een aantal grote amateurverenigingen in het Noorden een O23 team aanmelden voor komend seizoen.

De doelstelling van VV Heerenveen is om over 5 tot 7 jaar weer te acteren op 1e klasse niveau op de zaterdag. VV Heerenveen heeft in het verleden meerdere keren de veerkracht getoond om vanuit de 5e klasse omhoog te klimmen, zelfs tot in de hoofdklasse. De veel geroemde jeugdopleiding stat garant voor doorstroming van talenten.

Dit besluit zal, zeker bij oudere leden en oud bestuurders, hard aankomen. Ook de voorzitter, Bernier Hoekstra, is altijd een zondag man geweest, maar we kunnen onze ogen niet sluiten voor de maatschappelijke ontwikkelingen en de trend dat de jeugd op zaterdag wil spelen.