Voorbereiding schaatsers op Spelen in de knel

Foto: Gewoan Dwaan/Douwe Bijlsma

HEERENVEEN - De voorbereiding op de Olympische Winterspelen van de schaatsers in Thialf komt in gevaar, zolang er geen goede afspraken zijn over test- en vaccinatiebeleid onder de schaatsers. 

Dat zegt oud-schaatser Douwe de Vries, die nu voorzitter is van de atletenvereniging bij de nationale en internationale schaatsbond.

Deze week is in Thialf een training voor de ploegenachtervolging stilgelegd, schrijft het dagblad AD. Sommige schaatsers zouden niet willen trainen met schaatsers die nog niet zijn gevaccineerd.

Verschillende schaatsers van de twee grootste ploegen, Jumbo-Visma en Reggeborgh, hebben nog geen vaccin genomen. Die laten zich wel regelmatig testen en dus zou er geen probleem zijn. Maar alle schaatsers zijn het daarmee eens.

"De veiligheid en gezondheid is één kant van de discussie", zegt De Vries. "Maar er is een groter probleem: als je besmet bent, dan kun je niet meedoen."

Wie gevaccineerd is, heeft veel minder kans om besmet te raken. Er blijft een kleine kans dat je wel positief testen. Nieuwe mutaties van het virus brengen de veiligheid ook in gevaar. Volgens De Vries is de beste oplossing in het schaatsen om iedereen nog voor de trainingen te testen.

Protocol nodig

Die harde afspraken zijn er nu niet. "Daarom moet er een goed protocol op Thialf komen: wat doen we wel en wat niet? Want zulke incidenten als dat deze week, met de training die is stil gelegd, daar zit je niet op te wachten."

Het wordt een zware tijd voor de schaatsers. "De sporters leven in een wereld die steeds meer open gaat. Maar de atleten moeten nog steeds in een 'bubbel' leven. Want als je het virus bij je draagt, dan mag je niet reizen. Schaatsers moeten dus heel streng zijn, helemaal as de toernooien dichterbij komen. Mondkapjes op doen en niet naar vrienden en familie."

Daar moeten de schaatsers nog wel een stap in zetten, ziet De Vries. "De meesten leven niet meer zo voorzichtig, dat moet eigenlijk wel."

En in aanloop naar de Spelen, volgend jaar februari in China, wordt het helemaal spannend. "China is er hartstikke hard in", volgens De Vries. "Ze mogen sporters niet weigeren als die niet zijn gevaccineerd, maar ze maken het je dan niet gemakkelijk. Dus dat zeg ik ook tegen de schaatsers: let daar ook op als je twijfelt over een vaccin. Want zonder vaccinatie kun je voor lastige situaties komen te staan. En dan ben je misschien op de Spelen, maar dan sta je al met 3-0 achter en kun je niet presteren."
Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda Heerenveen

Wees loyaal – aan onze vrienden