Vitesse dompelt Heerenveen in rouw door een dubieus en een laat doelpunt

Foto: sc Heerenveen/FPH

HEERENVEEN - sc Heerenveen heeft zaterdag verloren van Vitesse. De Friezen speelden bijna de hele wedstrijd met een speler minder en konden het lang op 1-1 houden, maar het ging toch nog verkeerd. 

Over de eerste goal van Vitesse zal nog lang nagepraat worden: scheidsrechter Van den Kerkhof verzorgde de voorassist.

Bij Heerenveen zaten beide Veermannen op bank. Joey heeft last van zijn teen en Henk is gepasseerd door trainer Johnny Jansen. Rodney Kongolo en Siem de Jong stonden daarom in de basis. Ook Filip Stevanovic mocht beginnen. De serviër maakte een doelpunt tegen AFC en heeft daarmee Arjen van der Heide veroordeeld naar de bank toe. Sven van Beek was weer fit en vervangt Nick Bakker in de verdediging.

De wedstrijd duurde nog geen tien minuten toen Heerenveen verder moest met een speler minder. Ibrahim Dresevic kreeg rood van scheidsrechter Van den Kerkhof toen hij de doorgebroken Loïs Openda onderuit haalde. De vrije trap die daarop volgde werd knap gekeerd door doelman Xavier Mous.

Na de rode kaart kreeg Heerenveen via Anthony Musaba twee prima kansen op de openingstreffer, maar de aanvaller kreeg de bal niet tussen de palen. Vitesse zette daar bijna niets tegenover. Een mislukte voorzet van Eli Dasa en een geblokkeerd schot van Openda waren nog de grootste kansen voor de Arnhemmers.

Perfecte counter

In de blessuretijd van de eerste helft kreeg Vitesse nog een hoekschop. Nikolai Baden Frederiksen raakte de bal echter kwijt aan Rodney Kongolo. Met de bal aan de voet rende Kongolo naar voren. Hij gaf de bal op het goede moment aan Milan van Ewijk en de verdedigen schoot raak: 1-0.

Na de rust zocht Vitesse naar de gelijkmaker. Riechedly Bazoer was als eerste dichtbij, maar zijn schot ging net naast het doel.

Dubieuze gelijkmaker

In de 55ste minuut werd het 1-1, maar over de manier waarop kan nog lang nagepraat worden. Scheidrechter Van den Kerkhof veranderde een bal van richting, waardoor Musaba de bal niet kon controleren. Julian von Moos gaf de bal daarna voor en Openda kon de bal erin tikken. Ondanks de invloed van de scheidsrechter in de aanval werd de goal goedgekeurd.

Heerenveen was het daarna even kwijt. Yann Gboho was met een puntertje dichtbij de 1-2, maar de bal verdween naast de goal van Mous. Even later was invaller Daan Huisman gevaarlijk met een kopbal, maar ook hij kon niet scoren.

Winnende in blessuretijd

De druk van Vitesse werd steeds groter. Mous moest in actie komen bij een vlammend schot van Bazoer. Heerenveen leek het vol te kunnen houden, maar in blessuretijd was het toch raak. Openda kopte een voorzet via de onderkant van de lat binnen: 1-2.

Daarna was het al snel afgelopen en zo staat Heerenveen met lege handen.
Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda Heerenveen

Wees loyaal – aan onze vrienden