Ook de contactsporten kunnen weer los

Vanaf 1 juli zijn sportwedstrijden weer mogelijk

Foto Gewoan Dwaan - Douwe Bijlsma

FRYSLÂN - De op 15 maart door het kabinet opgelegde verplichte sluiting van alle sportaccommodaties wordt per 1 juli opgeheven. Dat heeft minister president Mark Rutte woensdagavond tijdens de persconferentie aangekondigd. Wel vroeg hij de samenleving met klem indien mogelijk, en zo veel mogelijk de 1,5 meter afstand regel aan te houden, net als de hygiëne voorschriften van het RIVM.

Gerard Dielessen, algemeen directeur NOC*NSF: ,,Fantastisch nieuws. We kunnen constateren dat het kabinet het aandurft de verantwoordelijkheid voor het tegengaan van de verspreiding van het nog steeds aanwezige coronavirus in handen van de samenleving te leggen. Concreet betekent dit voor de sport dat wij vanaf 1 juli overal weer kunnen sporten en we ook weer wedstrijden en competities mogen organiseren. Ook als de 1,5 m regel binnen die sport niet mogelijk is.''

1,5 meter afstand
Daarbij geldt de dringende oproep om buiten het sportveld en voor en na de wedstrijden de 1,5 meter regel en de hygiëne voorschriften van het RIVM aan te houden. ,,Natuurlijk staan wij achter deze oproep. Door afstand te houden is er ruimte gecreëerd zei de minister president terecht, en laten we vooral voorkomen dat er nieuwe uitbraken komen. Dit is vooral goed nieuws voor al die sporters voor wie sporten nog niet goed mogelijk was, zoals bij veel binnensporten en een aantal topsporters in Nederland.”

In de praktijk houdt deze versoepeling in dat alle sporten weer actief kunnen worden beoefend inclusief het organiseren van wedstrijden en competities, ook voorzichtig met publiek.

Ook de zogenaamde contactsporten kunnen weer sporten, waarbij het belangrijk is dat er dan zoveel als mogelijk voor en na de wedstrijd ook door de deelnemers aan de 1,5 m en andere voorschriften wordt voldaan.

De sportsector zal de nu versoepelde beperkingen wat betreft het publiek bij sportwedstrijden snel bestuderen en deze toepassen op de wedstrijden en competities die nu georganiseerd kunnen worden.