Thialf aangewezen als ‘algemeen economisch belang' om steun mogelijk te maken

Foto: Gewoan Dwaan/Douwe Bijlsma

HEERENVEEN - Het steunen van Thialf is mogelijk door de topsportijsbaan aan te wijzen als Service of general economic interest. De provincie Fryslân heeft dat afgesproken met de Europese Commissie.

De Tweede Kamer heeft Thialf eind vorig jaar 1 miljoen euro toegezegd. Dat was tegen de zin van de voormalige staatssecretaris van sport Paul Blokhuis (ChristenUnie). Volgens hem zou de steun van het Rijk neerkomen op staatssteun en in strijd zijn met de Europese regels.

Oplossing gezocht

Provincie Fryslân was altijd kritisch op deze redenatie en is aansluitend op zoek gegaan naar een oplossing. Door Thialf aan te wijzen als 'dienst van algemeen economisch belang' kunnen provincie, gemeente en Rijk Thialf een vergoeding geven voor de diensten die de ijsbaan levert.

Zonnepanelen weer aan

Ook subsidie voor het aanpassen van het dak, waardoor de zonnepanelen weer aan kunnen worden gezet, kan volgende de provincie langs deze constructie worden geregeld.

Provinciale Staten moeten er nog wel groen licht voor geven. De zonnepanelen zijn eerder uitgezet, omdat de verzekeringsmaatschappij van Thialf de constructie als brandgevaarlijk bestempelde.

Provincie Fryslân en gemeente Heerenveen zijn als aandeelhouders van Thialf ook verplicht om Thialf te steunen als de ijsbaan rode cijfers schrijft.

Door de zonnepanelen weer te laten werken wordt het structurele tekort van het ijsstadion wel kleiner. De steun van het Rijk is met name bestemd voor de nodige vervangingsinvesteringen.

In de Europese Unie worden diensten als openbaar vervoer, de post en gezondheidszorg wel aangeduid als dienst van algemeen belang om steun door de overheid mogelijk te maken. Diensten voor algemeen economische belang horen toegankelijk te zijn voor alle burgers, ook voor kwetsbare groepen.