Terugblik op tweede dag van het ISU EK Allround & Sprint in IJsstadion Thialf

Zondag stond IJsstadion Thialf voor de tweede dag op rij in het teken van een krachtmeting met de Europese schaatstop tijdens het ISU EK Allround & Sprint.

Ook op de tweede dag klonk het startsein voor de 1500 meter van de vrouwen al om 11.30 uur.

Dames

Antoinette de Jong

Antoinette de Jong heeft zondag haar tweede Europese allroundtitel gewonnen.

Op de afsluitende 5000 meter werd ze derde, dat was meer dan genoeg om de leiding in het klassement te behouden. Eerder op de dag won De Jong de 1500 meter. De Rottumse prolongeert haar titel van twee jaar geleden, toen ze in Collalbo (Italië) de beste allroundster was.

De Jong werd zaterdag derde op de 500 en de 3000 meter en ging daarmee al aan de leiding in het klassement. Zondag won ze op de 1500 meter in een direct duel van haar concurrente Irene Schouten en daarmee vergrootte ze haar leiding. Ze verdedigde op de 5000 een voorsprong van bijna tien seconden: Schouten won de afstand, maar de titel van De Jong kwam nooit in gevaar.

Het zilver in het eindklassement ging naar Irene Schouten, het brons was voor Martina Sáblíková.

Antoinette de Jong heeft in Heerenveen haar Europese allroundtitel geprolongeerd. Op de afsluitende 5.000 meter hield de titelverdedigster de schade beperkt en won ze haar tweede gouden medaille op rij met een voorsprong van ruim zeven seconden op Irene Schouten, die een sterk toernooi afsloot met het zilver.

Jutta Leerdam 

Jutta Leerdam heeft haar eerste Europese sprinttitel veroverd.

De Nederlands kampioene op de sprint moest op de afsluitende 1.000 meter 0,72 seconde goedmaken op leidster Angelina Golikova. Dat lukte ruimschoots: dankzij een tijd van 1.14,00 bleef Leerdam de Russin 1,29 seconde voor op de slotafstand.

Femke Kok debuteerde in Thialf met een bronzen EK-medaille. De 20-jarige schaatsster eindigde in het klassement nipt achter Golikova. Kok reed op de 1.000 meter naar 1.15,12 en kwam slechts 0,025 seconde tekort voor het zilver.

Heren

Patrick Roest

Patrick Roest is in Heerenveen voor het eerst Europees kampioen allround geworden. De 25-jarige schaatser won twee afstanden (5.000 en 1.500 meter) en eindigde op de afsluitende 10.000 meter als derde. Dat was genoeg voor zijn eerste gouden medaille.

Roest werd in zijn schaatscarrière al drie keer wereldkampioen allround, maar de Europese titel ontbrak nog op zijn erelijst.

Thomas Krol 

Bij de EK sprint heeft Thomas Krol voor de eerste keer in zijn loopbaan de Europese titel veroverd. Krol maakte op de slotdag geen fouten en hield zijn ploeggenoot Hein Otterspeer en de Duitser Joel Dufter ruim achter zich in het algemeen klassement.

Op de afsluitende 1.000 meter was de 28-jarige Krol net als zaterdag een klasse apart. De Nederlands kampioen reed in Thialf naar 1.08,02 en was ruim een seconde sneller dan zijn naaste belager Otterspeer, die met een tijd van 1.09,08 genoegen moest nemen met het zilver in het sprintklassement.