Sytze Brouwer: "Het is de mooiste wedstrijd die ik ooit in mijn leven heb gezeild"

HEERENVEEN - In 75 jaar SKS is de ontknoping van het kampioenschap nooit zo spannend geweest dan in 2018. Het Sneekermeer bruisde op de laatste wedstrijddag van de spanning, met bijna zes skûtsjes die in theorie nog kans maakten op het kampioenschap. 

De uiteindelijke strijd, tussen klassementsaanvoerder Heerenveen, met schipper Sytze Brouwer, en verdedigend kampioen Grou, was een geweldig tactisch spel van schipper Douwe Visser van Grou.

Sytze Brouwer zag op het water van het Sneekermeer dat Grou een betere start had: "Na de start is er vaak al tekening in de wedstrijd. Zij kwamen als eerste bij de bovenste ton. Maar het was uitdagend weer, er was genoeg mogelijk voor ons."

Rivaal Douwe Visser had ook door dat zijn start goed was. "Heerenveen was zevende. Dus dat zag er mooi uit. Maar ik zag die jonge honden steeds een scheepje dichterbij komen. Toen dacht ik bliksem, er moet wel een scheepje tussen blijden."

'Kippenvel als het lukt'

Met nog één kruisrak te gaan, ging het Heerenveen door een schiftende wind het skûtsje van Drachten voorbij. Op dat moment zeilde Sytze Brouwer virtueel op kampioenskoers. En dus moest er wat gebeuren aan boord bij Grou. "Plan B moest uit de kast. We moesten Heerenveen opzoeken en zo ver wegbrengen dat Drachten er weer tussen kon komen."

Wat volgde was een vreselijk spannende ontknoping. Grou finishte een paar secondes voor Drachten, dat op zijn beurt weer net een paar secondes voor Heerenveen over de finish kwam. "Je kan het van tevoren bijna niet bedenken", lacht Visser. "Maar wanneer het dan lukt, dat is kippenvel."

Hoewel Brouwer de verliezer was, kijkt hij trots terug op de prestatie in 2018. "Verliezen is niet veel aan. Daar doe je het niet voor. Maar ik ben zo trots op hoe de bemanning deze wedstrijd gezeild heeft. Het is de mooiste wedstrijd die ik ooit heb meegemaakt..."

It Skûtsjesjoernaal is twee weken lang te zien bij Omrop Fryslân op televisie. Dinsdag zijn de schipper van Earnewâld, Gerhard Pietersma, en oud-schipper Anne Tjerkstra te gast. De ene, Pietersma, is momenteel schipper van het Statenjacht, terwijl de andere dat in het verleden is geweest.

De uitzendingen komen iedere dag uit het skûtsjemuseum in Earnewâld. Telkens schuiven er twee gasten aan tafel bij presentator Simone Scheffer. Daarbij is er veel aandacht voor de grote verhalen, de stoere schippers en legendarische anekdotes van vroeger. Naast de gesprekken aan tafel zijn in het programma historische reportages over de geschiedenis van de SKS te zien. Verder gaan diverse kunstenaars een ode brengen over hun gevoel bij het skûtsjesilen. Het programma is te zien vanaf maandag 20 juli tot en met vrijdag 31 juli.
Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda Heerenveen

Wees loyaal – aan onze vrienden