Sven Kramer Academy breidt uit, maar wil nog meer schaatslocaties

Foto: Sven Kramer Academy

HEERENVEEN - Met de uitbreiding naar Groningen en Geleen is het nog niet genoeg voor de Sven Kramer Academy, dat schaatslessen verzorgt. "Wij kijken nog verder, daar blijven we mee bezig", zegt directeur Douwe de Vries.

Het initiatief is opgezet door Sven Kramer en wil met schaatslessen jongeren en volwassenen stimuleren om te bewegen. Daarmee kan het tevens een bijdrage leveren aan de Nederlandse schaatssport, zo is het idee.

De Academy begon in Heerenveen. "We zijn drie seizoenen geleden in Thialf begonnen. In het eerste seizoen waren er nog zo'n 350 kinderen aan het schaatsen. Inmiddels zijn het er 950. Dus die groei is mega", geeft De Vries aan. Die kinderen stromen uiteindelijk ook weer door naar verenigingen en clubs.
 
Het doel is om alle kinderen voor het twaalfde jaar minstens eenmaal op de schaatsen te krijgen. De Vries: "Van oudsher kreeg iedereen die kans op natuurijs, maar dat is natuurlijk zeldzamer geworden. Het is Nederlandse cultuur, het hoort er gewoon bij dat iedereen het een keer ervaart om op het ijs te staan."

De faciliteiten zijn er in Nederland, zegt De Vries. "Je moet er alleen voor zorgen dat de kinderen naar die banen toe komen. Daar zitten uitdagingen bij, met name in de kosten. Maar met de Sven Kramer Academy kunnen we sponsoren vinden en partijen aan elkaar verbinden om het wel mogelijk te maken. Dat is onze meerwaarde."

Vijf locaties

Het aantal schaatslocaties komt met Groningen en Geleen op vijf, want ook in Heerenveen en in Tilburg en Enschede worden lessen gegeven.
 
"Wij zijn al wat langer aan het uitbreiden en zoeken in heel Nederland waar we wat kunnen toevoegen op het gebied van de breedtesport. Geleen is niet zo gek, want daar is wel veel ijshockey, maar nog niet shorttrack en langebaanschaatsen. Bij Groningen zien ze een krimp bij de jongeren, daar willen we iets aan doen."

"Grote landelijke speler zijn"

Wat De Vries betreft blijft het niet bij deze uitbreiding. "Wij willen een grote landelijke speler zijn, zodat we nog beter landelijke partijen aan ons kunnen binden die het ook belangrijk vinden dat kinderen bewegen en kennismaken met het schaatsen."