Suzanne Schulting wint 1000 meter op wereldbeker met overmacht

CALGARY - Suzanne Schulting heeft de 1000 meter gewonnen op de wereldbeker in Salt Lake City. Ze was weer oppermachtig.

Op haar favoriete afstand, waarop ze ook olympisch kampioen is, pakte ze halverwege de koppositie ten koste van Courtney Sarault. Ze versnelde langzaam en niemand kon over haar heen komen. Sarault werd tweede, Kristen Santos-Griswold werd derde.

Het was de twintigste individuele gouden medaille op een wereldbeker voor de nu 25-jarige Schulting.
Vorige week was Schulting helemaal oppermachtig. Toen won ze de 1000 en de 1500 meter.
Zaterdag kreeg Schulting een penalty op de 500 meter in de halve finale.
Rianne de Vries werd op 1000 meter in de kwartfinale uitgeschakeld. Zaterdag werd ze in de halve finale van de 1500 meter uitgeschakeld met een penalty.

Mannen

Itzhak de Laat werd ook in de kwartfinale van de 1000 meter uitgeschakeld. De Laat kon vorige week niet meedoen bij de eerste wereldbeker in Montreal, omdat hij ziek was. Nu reed hij passief mee in zijn race en werd hij derde. Dat was niet genoeg voor de halve finale.

Het individuele toernooi van Sjinkie Knegt zat er zaterdag al op. Hij kreeg een tikje in de halve finale van de 1500 meter en viel. In de B-finale werd hij vijfde.

Er deden zondag geen Friezen mee aan de 500 meter, die bij de vrouwen werd gewonnen door Xandra Velzeboer en bij de mannen door Jens van 't Wout.

Relay

Bij de vrouwen-relayploeg met Suzanne Schulting, Yara van Kerkhof, Xandra Velzeboer en Michelle Velzeboer ging het mis toen Xandra Velzeboer met nog vijf rondjes te gaan de bocht niet kon houden en tegen de kussens knalde. Het goud was voor Zuid-Korea.

De mannen-relayploeg werd zondag in de halve finale uitgeschakeld. In de B-finale werd Nederland zondag, met Knegt en De Laat, eerste.