Suzanne Schulting sluit EK shorttrack in GDansk af met vier keer goud en één keer zilver

GDANSK  Shorttrackster Suzanne Schulting heeft op de laatste dag van het EK shorttrack nog eens twee keer goud en een zilveren medaille gepakt. 

Ze was met Nederland de beste op de gemengde en de vrouwenrelay en werd individueel tweede op de 1.000 meter.
 
Zaterdag was Schulting ook al de beste op de 500 en 1.500 meter. De Friezin sluit zodoende haar EK af met vier gouden medailles en eenmaal zilver.

Voor Itzhak de Laat verliep het toernooi op de individuele afstanden teleurstellend. Hij pakte toch tweemaal goud: met de gemengde en de mannenrelayploeg.
 
Op de slotdag moest Schulting de Belgische Hanna Desmet voorlaten op de 1.000 meter, nota bene Schultings favoriete afstand.

Schulting, tweevoudig olympisch en wereldkampioene op de 1.000 meter, greep de koppositie en leek ook op de winst af te stevenen. In het laatste rondje zette Xandra Velzeboer echter een inhaalactie in, waar Desmet optimaal van profiteerde: ze haalde beide Nederlandse schaatssters in.

In de laatste bocht lukte het Schulting niet meer om de achterstand op haar trainingsgenoot goed te maken. Ze baalde: "Ik ga alleen maar voor goud."
 
Verder kan de beste Nederlandse shorttrackster ooit terugkijken op een geslaagd toernooi. Zaterdag was ze dus al de beste op de 500 en 1.500 meter. Met de mixed-relayploeg pakte ze zondag haar derde gouden medaille na een spannende finale. Itzhak de Laat gaf de koppositie uit handen, maar Jens van 't Wout pakte die vlak voor de finish terug, met dank aan een valpartij bij de Italianen.

De finale van de vrouwenrelay was minder spannend. Van zo'n beetje start tot finish reed Nederland op kop. Met nog twee rondjes te gaan was Schulting aan de beurt: ze gaf haar grote voorsprong niet meer weg.

De Laat: twee keer relaygoud

Itzhak de Laat reed een teleurstellend individueel toernooi. Zaterdag kwam hij tekort in de halve finale van de 1.500 meter en zondag kwam hij niet verder dan de kwartfinale op de 1.000 meter. Hij ging met de Italiaan Pietro Sighel onderuit en kreeg daarvan de schuld van de jury.
 
Toch pakte de Leeuwarder dit EK twee keer goud. Met Schulting, Van 't Wout en Xandra Velzeboer op de gemengde aflossing en als afsluiter van het toernooi ook met de mannenploeg op de relay.

Die wedstrijd was lang spannend, maar omdat alle andere landen onderuit gingen, kon Nederland - met De Laat, Friso Emons en de broers Jens en Melle van 't Wout - eenvoudig naar de winst rijden.Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda Heerenveen

Wees loyaal – aan onze vrienden