Schulting en De Laat hebben goede eerste dag op EK

GDANSK - Een goede eerste dag voor de Friese shorttrackers in Gdansk. Suzanne Schulting en Itzhak de Laat hebben op de eerste dag van het Europees kampioenschap shorttrack op alle afstanden de volgende ronde gehaald.

Schulting plaatste zich op alle individuele afstanden voor de volgende ronde. Ze won al haar races met gemak en met grote voorsprong.

Voor Schulting is de Nederlander Xandra Velzeboer de grootste concurrent. Vooral op de 500 meter is Velzeboer goed, maar op die afstand kreeg Velzeboer een penalty door een valse start.

Itzhak de Laat rijdt niet alle afstanden. Hij heeft zich niet geplaatst voor de 500 meter. Op de 1000 en 1500 meter plaatste hij zich voor de volgende ronde.

Op de 1500 meter werd De Laat tweede achter Furkan Akar uit Turkije. Op de 1000 meter eindigde hij ook als tweede, toen achter de Pool Diané Sellier. Beide tweede plaatsen waren genoeg voor het halen van de volgende ronde.

Ook Tineke den Dulk uit Leeuwarden doet mee, ze rijdt voor België. Ze doet mee aan de 500 en 1500 meter en is op beide afstanden nog in de race.

Schulting wil vijf gouden medailles

Schulting wil net als drie jaar geleden op het EK in Debrecen vijf gouden medailles halen. Twee jaar geleden was het EK ook in Gdansk en toen haalde ze vier gouden medailles en één keer zilver (vrouwenrelay). Toen was er nog geen mixed-relay, die is er nu bij gekomen. De gouden medaille voor het allroundklassement kan ze echter niet meer halen, want dat is juist afgeschaft.

Relay-ploegen

De mixed relay-ploeg plaatste zich eenvoudig voor de halve finale. De ploeg reed met Selma Poutsma, Xandra Velzeboer, en de broers Jens en Melle van 't Wout en wonnen hun kwartfinale voor Polen en Bulgarije.

De mannenrelayploeg ging ook door. De Laat reed met Friso Emons en de broers Van 't Wout en eindigden net achter België, maar voor Frankrijk en Bulgarije en gaan daardoor door naar de halve finale. De vrouwen stonden vanwege het aantal deelnemers al in de halve finale.

Zaterdag zijn de finales van de 500 en 1500 meter, zondag die van de 1000 meter en de relay.