Schaatsvereniging HCH fietst naar Tokyo en terug “Elke keer weer een feestje”

HEERENVEEN - Terwijl gelouterde jongens als Epke Zonderland nog niet eens weten of ze straks wel of niet naar de Olympische Spelen kunnen, zijn talloze inwoners in de regio Heerenveen al een paar keer op de fiets heen en terug geweest naar Tokyo.

De deelnemers hoeven echter niet door Oost-Europa, Rusland en Azië te fietsen. Dat kunnen ze in eigen omgeving doen. Als ze maar de Strava app op hun mobiele telefoon hebben. Regiomarketing organisatie ’n Gouden Plak, die tot doel heeft leden van sport- en andere verenigingen te bewegen om te gaan bewegen, gaat nog een paar weken door met de actie ‘Van Hier tot Tokyo’.

Ook de HCH, de Hardrijders Club Heerenveen, fietst naar Tokyo. En weer terug. De schaatsvereniging heeft elke week één of twee fietstrainingen, naast het lopen en skeeleren. En ja, als dan elke zondagmorgen zo’n vijftig leden met de Strava-app in de achterzak zo’n veertig tot tachtig kilometer fietsen, dan is het totaal aantal kilometers enorm. Dan heb je Tokyo al twee keer gezien, voordat de Spelen beginnen.

Robin den Ouden is de fietstrainer van HCH. Hij was het eerder van de wielervereniging Olympia uit Heerenveen. Toen die vereniging fuseerde met de wielervereniging Drachten, werd hij daar ook de aanjager. Toen hij evenwel in Mildam kwam te wonen, en de wielertrainingen naar Gorredijk gingen, vond hij de afstand te bezwaarlijk. De HCH klopte onmiddellijk aan en die combinatie werkt volgens Den Ouden helemaal perfect.

Leren trainen

Zijn enthousiasme wordt namelijk gepaard aan de zucht van de schaatsers om een goede voorbereiding in de zomer te hebben om op de schaatsbaan zo optimaal mogelijk te kunnen presteren. Den Ouden heeft een paar mogelijkheden méér. Hij geeft niet simpel fietstraining: nee, hij leert de jeugd trainen. Dat ze er de lol van inzien, en tegelijk wat doen. Dat ze rustig moeten beginnen. Hoe ze op kleine weggetjes toch voldoende vaart kunnen maken. Dat ze daar nog wat meer stuurtechniek voor nodig hebben. Enzovoorts.

En dat je, als je in een groep fietst, om je heen moet kijken om te genieten van de omgeving. Over die omgeving is Den Ouden bere-enthousiast. Verlekkerd vertelt hij over de routes die ze de afgelopen periode hebben gebruikt. ”En dat hangt helemaal van de dag en het weer af. Als de wind vanaf Leeuwarden komt, gaan we eerst die kant uit, dan kun je lekker voor de wind terug.” Zo verhinderde die wind, die de afgelopen maanden nogal stevig was, niet dat ze toch in Tokyo aankwamen.

Extra ritje

“Die routes waren een feestje”, zegt Den Ouden. Ze maakten de deelnemers enthousiast. Daardoor deden de fietsende leden van HCH allemaal aan de Gouden Plak-actie mee. Als je dan ook nog veel leden hebt die zo nu en dan een extra ritje van honderd kilometer maken door de week, dan tikt dat lekker aan. Den Ouden zoekt ook dit soort uitdagingen voor de junioren. “We gingen vorig jaar naar de Duitse grens, en nu om het IJsselmeer.” De schaatsjeugd had er lol aan.  

Natuurlijk fietst niet iedereen hetzelfde tempo of dezelfde afstand. Er zijn meestal drie groepen die verschillende afstanden fietsen. En van tevoren heeft Den Ouden testjes gedaan. “Hartslag en kracht meten we dan. Om te kijken wat mensen wel of niet kunnen. Halfweg nog een keer de balans opmaken en eventueel herverdelen.“ Al is zijn ervaring dat naarmate het zomerseizoen voortduurt de mogelijkheden van iedereen zich uitbreiden.

50.000 kilometer

Vorig jaar was het een moeilijk jaar voor de schaatsers. Corona. “Ja, we deden ‘s zomers wel alles zo’n beetje door, maar toen kon zelfs alles wat we in het hoofd hadden niet allemaal doorgaan.”

En toen Thialf weer ijs had, werd de deur voor de niet-geselecteerden gesloten. Er kan nu steeds meer, en dat is zeker voor een sportvereniging prima. De actie van ‘n Gouden Plak heeft voor het overige er aan bijgedragen dat de sport niet heeft hoeven stilzitten. Nu trainen schaatsers altijd toch ‘s zomers, maar de jeugd vond Tokyo een extra uitdaging. Ook de schaatsers die doorstoten naar de selecties van het gewest Fryslân deden braaf mee.

Zodoende wint HCH de roem die ‘n Gouden Plak gaat uitdelen met glans. HCH heeft al dik 50.000 kilometer afgelegd. Er was zelfs een lid die nu al in zijn eentje meer dan 4500 kilometer heeft gefietst. “Merkwaardig was dat we eigenlijk niet veel andere groepen zijn tegengekomen, die ook deelnamen. Misschien deden die het op andere dagen”, denkt Den Ouden. De HCH’ers fietsten vrijdags en zondag. Mooi gezicht,  omdat ze in oranje outfit reden.

Daarover gesproken: wint Oranje in Tokyo? Den Ouden hoopt op mountainbiker Van der Poel. Hij hoopt ook tijdens de Olympische Spelen een trainingskamp te kunnen organiseren. “En dan gaan we er allemaal heel trots voor een groot scherm naar kijken.” 

Door: Eelke Lok