Racketsport padel leeft op terwijl sportwereld in lockdown zit

HEERENVEEN - De aanhoudende coronamaatregelen houden ook de sportwereld nog zeker tot 20 april in z'n greep. 

Een grote tegenslag voor de meeste sporten. Maar één sport profiteert juist van de coronacrisis en is bezig met een gigantische opmars in Fryslân: de racketsport padel.

Momenteel zijn er elf banen in onze provincie. Heerenveen, Joure, Sneek, Oudega (Sm) en Surhuisterveen hebben allemaal twee banen en ook in Oosterwolde is een baan. De vraag wordt echter bijna te groot om er op deze zes locaties aan te kunnen voldoen. "Alle padelbanen in Fryslân zitten hartstikke vol", zegt Rutger Haven van Padel Friesland in Heerenveen.

Dat heeft voor een deel te maken met de huidige maatregelen. "Alle teamsporten mogen eigenlijk niet", zegt Haven. "Dus er zijn heel veel sporters die normaalgesproken voetballen, ijshockeyen of korfballen, en die komen nu naar de padelbaan. Dan kunnen ze toch nog een wedstrijdje spelen."

Wat is padel?

Padel is een kruising tussen tennis, squash en beachball. Het wordt gespeeld op een baan van tien bij twintig meter met daaromheen wanden die bestaan uit glas en hekwerk. Padel wordt alleen gespeeld als dubbelspel: twee tegen twee. In het midden staat een net en de puntentelling is gelijk aan die van tennis. Een groot verschil is echter dat de bal bij padel ook via de muren gespeeld mag worden.

VV Heerenveen

Waar padel optimaal profiteert van de lockdown, is dat een kilometer verderop bij VV Heerenveen heel anders. "Het is vooral moeilijk voor de trainers om de spelers gemotiveerd te houden. Dat is denk ik wel het moeilijkste", zegt voorzitter Bernier Hoekstra. De recreatieteams trainen bijvoorbeeld al helemaal niet meer, omdat ze er 'niets aan vinden om in viertallen te spelen'.

De voorzitter is echter niet bang dat het aantal leden door de coronacrisis zal afnemen. "We hebben in elk geval geen signalen dat er bij onze club leden opzeggen. Er zullen vast wel eens één of twee zijn die zeggen 'we houden ermee op'. Maar dat hebben we ieder jaar", zegt Hoekstra.

Oefenwedstrijden

Om het voor de jeugd aantrekkelijker te maken is Hoekstra met zijn club bezig om oefenwedstrijden op te zetten tussen clubs uit de gemeente. "Zaterdag doen we vaak onderlinge wedstrijden. Daar zie je op dit moment dat de animo een beetje afneemt. Dat is een op een gegeven moment vervelend", zegt Hoekstra.

Om wedstrijden te kunnen spelen tegen andere clubs is er echter wel toestemming van de Veiligheidsregio en de gemeente nodig. "Ze kunnen er gewoon op de fiets heen. Het houdt de uitdaging er dan wat in voor de jeugd", zegt Hoekstra.

Makkelijker te leren

Het aantal leden neemt bij tennisverenigingen volgens Haven juist toe door de coronamaatregelen. Dat komt mede door padel. "Padel is net wat makkelijker teleren. Mensen die wat minder balgevoel hebben, kunnen prima een potje padel spelen", zegt de padeltrainer.

Dat komt onder meer door het kleinere racket. "Hoe langer het racket is, hoe lastiger het is om de bal goed te raken. En er zit een glazen wand om de baan en als je een bal mist bij tennis dan houdt het op. Dan is de bal gepasseerd en die komt niet meer terug, maar hierbij heb je een glazen wand. Als de bal de grond heeft geraakt en hij komt weer terug via de wand, dan mag je hem gewoon weer terugslaan", legt Haven uit.

Helemaal verslaafd

Haven is zelf in aanraking gekomen met de sport tijdens een vakantie op Gran Canaria. "Ik ben helemaal verslaafd geraakt aan deze sport. Je ziet ook: mensen die twee of drie keer geweest zijn, die blijven maar komen en die nemen ook steeds weer nieuwe mensen mee. Zo wordt het echt een sneeuwbaleffect."

Intussen is hij dus zelf trainer. "Ik heb een cursus gevolgd bij de padelbond om lessen te geven. Het leek me prachtig om naast mijn werk te doen, maar het werd zo druk dat ik ben opgehouden met mijn baan en me nu volledig op padel richt", zegt Haven.

Druk zal het nog wel even blijven, want Haven verwacht dat de sport in Fryslân alleen nog maar groter wordt. Hij denkt zelfs dat over tien jaar bijna alle plekken een eigen padelbaan hebben. "Ik denk dat we dezelfde kant op gaan als Spanje en dat padel na voetbal straks de grootste sport is", zo zegt Haven.