Provinciebestuur noemt faillissement Thialf mogelijk, maar doemscenario

HEERENVEEN - Als ijsstadion Thialf nog meer tegenvallers krijgt, is het goed mogelijk dat de aandeelhouders het faillissement voor de topsportijsbaan aan moeten vragen. 

Dat staan in een brief van het provinciaal bestuur aan Provinciale Staten. Volgens het provinciebestuur zit Thialf financieel in een zeer spannende fase. De ijsbaan hoopt op financiële steun van her Rijk voor groot onderhoud, en hoopt verder ook op een oplossing voor de problemen met de zonnepanelen op het dak.

De zonnepanelen staan al meer dan een jaar uit, omdat Thialf anders geen verzekering kan krijgen. De combinatie van de zonnepanelen en de isolatie op het dak is niet brandveilig genoeg. Een nieuw dak is eigenlijk onbetaalbaar. Daarom kijkt Thialf nu naar andere oplossingen.

Als deze zaken niet opgelost kunnen worden, wordt het een hele klus om Thialf overeind te houden als topsportijsbaan, schrijft het provinciebestuur.

Een faillissement wordt op het provinciehuis wel een 'doemscenario' genoemd, waar de bestuurders liever niet over praten.

Maar als het Rijk niet bij wil dragen, en als er ook geen oplossing komt voor de zonnepanelen, en de Provinciale Staten of de gemeenteraad van Heerenveen weigert om bij te dragen, dan kan het er wel degelijk van komen.

Thialf kan geen nieuwe tegenvallers gebruiken. Komen die er toch, dan zullen de aandeelhouders het faillissement moeten aanvragen. Dat zou een fiasco zijn voor de provincie Fryslân, na 15 jaar actieve inzet voor het nieuwe Thialf.

"Je kunt er vanuit gaan dat de provincie alles op alles zal zetten om dat te voorkomen", zegt politiek verslaggever Onno Falkena van Omrop Fryslân.

Andere scenario's

In de brief aan de Staten schetsen Gedeputeerde Staten ook gunstiger scenario's. In het geval dat de zonnepanelen het weer aan kunnen - na een aanpassing van het dak voor 4 ton - en ook het Rijk bijdraagt aan de kosten voor groot onderhoud, ziet de toekomst van Thialf er weer een stuk beter uit.

Je zou dan zelf kunnen kijken naar het verbreden van de topsportfunctie van Thialf met sporten als shorttrack en kunstschaatsen.

De provincie wil er echter alleen mee aan de slag als eerst de financiële basis van het ijsstadion zonder en zekerder wordt. Maar het kan ook nog goed komen met het ijspaleis, als in ieder geval een paar van de financiële problemen worden opgelost.

Rapport Eringa

In april presenteerde Pier Eringa een rapport met mogelijke oplossingen. Toen werd bekend dat KNSB en NOC/NSF wel willen bijdragen aan Thiald. Het exploitatietekort werd daardoor kleiner.

De provincie begon aansluitend enthousiast met een lobby richting de Tweede Kamer voor een Rijksbijdrage aan Thialf. Sommige partijen in de kamer vinden dat verzoek niet onredelijk, maar een half jaar later is hier nog geen enkele toezegging over. Thialf heeft meer duidelijkheid nodig, want op dit moment is er geen financiële ruimte voor onderhoud.

Uitdaging om Thialf overeind te houden

Thialf heeft dus meer positief nieuws nodig. Dat kan een bijdrage van het nieuwe kabinet zijn, als dat er komt of het aanzetten van de zonnepanelen na het aanpassen van het dak. Maar als deze zaken niet gerealiseerd worden wordt het een flinke klus om Thialf overeind te houden als topsportijsbaan en zou - op termijn - zelfs een faillissement nodig kunnen worden.

Vorig jaar april konden de provincie en de gemeente Heerenveen samen zo'n faillissement nog voorkomen met een noodkrediet van 3 miljoen euro.

De kans dat de Staten en gemeenteraad bereid zijn om nog eens zo diep in de buidel te tasten voor Thialf lijkt klein, want provincie en gemeente hebben beide een grens gesteld aan de maximale bijdrage: dat maximum is 542.000 euro voor de provincie en 270.000 euro voor de gemeente.
Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda Heerenveen

Wees loyaal – aan onze vrienden