‘Oude rot’ Cees Kamminga uit Heerenveen wint Gouden zweep op renbaan Duindigt

Foto: Zeturf

HEERENVEEN - De traditionele race om de Gouden Zweep staat al sinds 1955 op het programma van de lange baan en kende enkele illustere winnaars. 

Zo reikte Prins Bernhard traditiegetrouw jarenlang het kostbare eremetaal uit aan legendarisch geworden sporthelden. Zij wonnen met fantastische paarden zoals Quiksilver S, Jojo Buitenzorg, Uno Hazelaar en de ‘Friese’ crack Amor Geert. Allemaal namen die de ‘jeugd van vroeger’ zich ongetwijfeld zal herinneren.

Op Duindigt, in het mondaine Wassenaar, was de spanning zondag dan ook om te snijden. Voor de winnaar wachtte er immers een mooie som prijzengeld en een definitieve en eervolle plaats in de geschiedenisboeken.

Acht ervaren deelnemers bonden de strijd met elkaar aan in de race die over 2600 meter zou gaan. Frans van de Blonk was een van de favorieten met zijn Durk M Boko, het paard won de titel al driemaal. Ook Karola van Eelke Kruis uit Ter Band had volop kansen. De meeste mensen hadden hun geld gezet op Kosmos Renka die met kampioensrijder Jaap van Rijn op jacht ging en op nationaal kampioen Paul Hagoort uit Oldetrijne die ook zijn zinnen had gezet op de hoofdprijs.

Maar zij kwamen er allemaal niet aan te pas. Het was uiteindelijk de ervaren Cees Kamminga uit Heerenveen die als absolute outsider de spannende race wist te winnen. Hij had met Kimberly’s Wish een perfect strijdplan uitgedokterd en verzekerde zich van een goede uitgangspositie toen het erop aankwam. Met de finish in het vizier vroeg hij Kimberly’s Wish om een laatste krachtinspanning. Durk M Boko probeerde het nog wel maar kwam te laat om Cees Kamminga van de winst af te houden. Voor Camminga was het zijn derde: 30 jaar geleden won hij voor het eerst, toen met Edycair S.