Ook Nationale Trainingscentrum Kunstrijden (NTK) naar Heerenveen

Javier Fernández en Herman de Haan zetten hun handtekening onder het samenwerkingscontract tussen beide partijen, dat bedoeld is om het kunstrijden in Nederland een impuls te geven. Foto KNSB

HEERENVEEN - Naast het nationale trainingscentrum voor de langebaanschaatsers en shorttrackers zal Thialf ook de thuisbasis worden voor het kunstrijden. Het NTK moet volgend jaar van start gaan in Heerenveen.

Het streven van de KNSB is om het Nederlandse kunstrijen terug te brengen naar de wereldtop. Daarvoor is oud-wereldkampioen Javier Fernández López (30) aangetrokken. De Spanjaard zal onder meer als adviseur betrokken zijn bij de oprichting van het trainingscentrum.

“Geweldig dat deze wereldtopper bereid is om het Nederlandse kunstrijden mee een impuls te geven”, zegt Remy de Wit, technisch directeur van de KNSB. “Javier beschikt over enorm veel kennis van de sport en heeft een groot internationaal netwerk. Hij barst bovendien van de ambitie en het is evident dat wij, en dan met name onze toprijd(st)ers, van deze samenwerking de vruchten plukken.”

“Zijn netwerk en zijn aanstekende enthousiasme zullen ons daarbij zeker helpen”, zegt Venhuizen. “Als het NTK eenmaal draait zal Javier blijven sparren met de hoofdcoach en de overige trainers. Hij zal adviseren over de invulling van het NTK-programma en gaat zich ook bezighouden met trainersopleidingen, zodat straks nog meer talenten de juiste technische bagage meekrijgen om zich aan te kunnen sluiten bij het NTK.''