Omnivereniging UDIROS “Samenwerken levert op veel fronten voordelen op”

HEERENVEEN - Nieuwehorne is een dorp met een groot hart voor sport. Sporten houdt je jong en gezond en daarom is daar de omnivereniging UDIROS opgericht. 

Zelfs in deze tijden is er activiteit en levendigheid. Aan het woord zijn Henri Deelstra, voorzitter van de omnivereniging, en Jan Heida, complexplanner.

De omnivereniging UDIROS beschikt over een bijzondere accommodatie waar voetbal, volleybal, korfbal, gymnastiek en outdoor letterlijk samen door één deur kunnen. Met elkaar vormen zij een sportvereniging en runnen zij een nieuw sportcomplex met sporthal en sportvelden. “Een vereniging als deze is vrijwel uniek in Nederland. Het komt bijna niet voor. Soms is een fusie tussen twee voetbalclubs al bijna niet te doen”, zo stelt Henri Deelstra. “Samenwerken levert op veel fronten voordelen op. Denk aan het aanschaffen van een dure keuken en het delen van een spectaculaire kantine.”

Samen de schouders eronder

De sportvereniging telt maar liefst 650 leden, verdeeld tussen de vijf afdelingen en wordt uitsluitend door vrijwilligers gerund. De leden zetten zich allemaal in voor de vereniging. “Als je hier lid bent is dat ook logisch”, zegt Jan Heida. “Hoe klein of groot de bijdrage is maakt niet uit, maar we zetten samen de schouders eronder. We hebben geluk dat we in zo’n actief dorp zitten.”

Het sportcomplex is er niet alleen voor de sporters op het veld, maar voor het hele dorp. Zo heeft de vereniging het UDIROS parcours opgezet, waar iedereen vrij gebruik van mag maken. Het parcours bestaat uit zo’n vijftien hindernissen en is 800 meter lang. Daarnaast wil de vereniging fruitbomen planten en vogelhuisjes ophangen. Ook wordt er gedacht aan mogelijkheden tot verduurzaming. Henri Deelstra: “Met behulp van subsidies zijn we in staat ideeën om te zetten naar projecten. Wij willen een brede meerwaarde bieden voor de maatschappij. De gemeente Heerenveen heeft geïnvesteerd in een prachtig complex. Dus daar waar we kunnen willen we ook een regionale functie pakken.”

Geweldige evenementen

Voor veel evenementen wordt van het complex gebruik gemaakt. “Er zijn hier geweldige evenementen als het horeca volleybaltoernooi en de Groenleven Cup geweest. Eind 2019 vierden alle leden nog samen in de sporthal het zeventigjarig jubileum van UDIROS”, vertelt Jan Heida.

De U3 run was het laatste evenement voor de corona-uitbraak. Tijdens deze run werken drietallen samen om zo snel mogelijk een hindernisparcours af te leggen. Henri: “Meestal is survival een individuele sport, dat maakt de U3 run uniek. De route gaat door het hele dorp. Elke buurt pakt zijn eigen hindernis op en heeft er een eigen jurylid bijstaan.”

Het uitblijven van de evenementen is een groot gemis voor de vereniging. Henri: “Bij elke persconferentie zaten wij met z’n allen met spanning voor de televisie. Om er vervolgens snel naar te handelen. De afdelingen begonnen online met challenges per app, waarbij ze de sporters uitdaagden bepaalde oefeningen het langst of het vaakst te doen. Zo proberen we de sporters toch wat te bieden en mensen in beweging te houden. We laten ons hoofd niet hangen maar doen wat wél kan.” Jan Heida vult aan: “De nieuwe maatregelen laten weer wat meer toe, maar het is lastig om mensen extra gemotiveerd door te laten trainen. De evenementen en wedstrijden zijn anders altijd de piekmomenten waar de sporters naartoe leven.”

Deze maand – op 20 maart - organiseert de vereniging ‘De grote UDIROS bingo’, een groot online event voor de leden. 

Niet helemaal leeg

Toch was het sportcomplex afgelopen jaar niet helemaal leeg tijdens de strenge maatregelen. Voor sc Heerenveen Vrouwen was het de train- en wedstrijdaccommodatie. Het vrouwenteam heeft ontheffing omdat zij in de Eredivisie spelen. “Ze trainen hier en ze spelen hier wedstrijden. Het is het enige team dat verspreid gebruik mag maken van de kleedkamers”, vertelt Jan. FOX sport is een aantal keren op bezoek geweest om live wedstrijden uit te zenden. Henri: “Er ontstond een soort topsportbubbel hier in het complex. Met onze eigen leden mogen we en komen we er niet in, maar de Heerenveense club en de pers mag er wél in.”

Momenteel mogen de buitensporten tot 27 jaar in teamverband weer beginnen met trainingen. Eerder mocht dat alweer tot 18 jaar. “Wat het lastig maakt is dat sommige teams bestaan uit sporters jonger en ouder dan 27 jaar. Wij hopen dat ook de oudere sporters snel weer kunnen beginnen”, zegt Henri. “We volgen het beleid van het kabinet.”

Blik vooruit

De vereniging richt zich graag op zaken waar ze wél invloed op heeft. “Wij hebben nu de mogelijkheid om beachvelden aan te leggen. Er komen nieuwe sporten en daar moeten wij in mee gaan”, zegt Henri tot besluit. Hij blikt vast vooruit: “De velden kunnen worden gebruikt voor sporten als beachvolleybal en –voetbal. Zo hopen we weer een extra doelgroep blij te kunnen maken.”

Het verbaast ons dan ook niet dat de letters in de naam UDIROS staan voor ‘Us Doarp Is Ryk Oan Sport’. Zo is het ruim zeventig jaar geleden begonnen en zo is het nog steeds!

Door: Fimke Groenewoud