Minister zegt alles eraan te doen om Thialf open te houden

HEERENVEEN - Sportminister Conny Helder zegt er "alles aan te doen om ijsstadion Thialf in Heerenveen open te houden" maar ze kan niet een "blanco cheque" toezeggen.

Ze zei tijdens een debat over de sportbegroting tegen de Tweede Kamer dat ze nu geen harde toezegging kan doen, omdat ze "afhankelijk is van wat de mogelijkheden zijn".|
 

Seizoen mogelijk niet afgemaakt

Thialf is erg bezorgd over het voortbestaan vanwege de hoog oplopende energiekosten. Volgens directeur Minne Dolstra is het niet eens zeker dat het huidige professionele schaatsseizoen kan worden afgemaakt als compensatie vanuit de overheid uitblijft. Volgens Thialf zijn de energielasten nu nog te dragen, maar vanaf 1 januari zouden die meer dan verdubbelen. Daardoor zou een begrotingstekort van meer dan 1 miljoen euro ontstaan.
 

Al maanden bezig

De minister zei maandagavond dat ze al maanden bezig is met Thialf om te komen tot een gezonde toekomst en verduurzaming. De energiekosten komen daar nu nog bij. De komende weken zal ze intensief overleg blijven voeren met Thialf en eventueel stakeholders. "Daar gaan we op de een of andere manier uitkomen."

Helder zei dat ze het topsportcentrum echt belangrijk vindt voor de Nederlandse schaatssport en de internationale competitie.

De Kamer wil ze uiterlijk voor het kerstreces uitsluitsel geven. Volgens de SP en de PvdA is dat te laat, omdat het energiecontract begin volgend jaar al afloopt.

Heerenveen blijft in onzekerheid

Wethouder Sybrig Sijtsma (PvdA) van de gemeente Heerenveen vindt het jammer dat de onzekerheid blijft. "Dit is nog niet genoeg voor ons om te zeggen we kunnen weer met een gerust hart naar de toekomst kijken."

De wethouder denkt wel dat er in de Tweede Kamer genoeg steun is voor het ijsstadion. "Het is nog niet helemaal uitgesproken hoe de steun eruit moet zien, maar mijn idee is dat ze zeker de urgentie van het probleem zien."Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda Heerenveen

Wees loyaal – aan onze vrienden