Mallika Benallal van Mellie’s gym "Mijn doel is, dat vrouwen zich sterk gaan voelen en trots op zichzelf”

HEERENVEEN - Mallika Benallal is het afgelopen voorjaar, vlak na de lockdown, gestart met ‘ Mellie’s gym’. 

Onder die naam geeft ze in Heerenveen personal training en fitnesslessen voor vrouwen. Ze kiest voor ‘women only' omdat vrouwen zich soms te onzeker voelen om naar een sportschool te gaan. Of omdat ze vanuit hun geloof niet samen met mannen willen of mogen sporten. Het liefste brengt ze vrouwen uit verschillende culturen bij elkaar, zodat ze elkaar aan kunnen moedigen.

Anderhalf jaar geleden kwam bij Mallika Benallal (20) het idee boven om een sportschool voor vrouwen te starten. Maar ze twijfelde, en liet het idee weer los. Op dat moment was ze dan ook nog bezig met de mbo-opleiding ‘Sport en Beweging’ in Groningen. Toen ze een half jaar later stage liep in Amsterdam, deelde ze haar plannen met haar stagebegeleidster. Die vertelde haar, dat in de Randstad sportscholen voor ‘women only’ heel normaal zijn. “ Zij gaf mij de laatste duw die ik nodig had. Ze zei: ‘ Je kunt het wel’. Ik dacht, nu moet ik het echt gaan doen.”    

Mix van culturen

Inmiddels traint Mallika een groep vrouwen op de woensdagavond in de gymzaal van de Ekke de Haan school. Er doen veel moslima’s mee bij Mellie’s gym, een groep die je normaal gesproken niet zo snel in een sportschool ziet. Ze trainen gewoon met hun hoofddoek om en ze voelen zich op hun gemak. Hoe lukt het Mallika, zelf amper twintig, om deze doelgroep zo goed te bereiken?

“Ik ben zelf een mix van culturen! Mijn moeder is Fries en mijn vader is Marokkaans. Toen ik jong was, hebben we twee jaar in Frankrijk gewoond, van mijn zesde tot mijn achtste jaar. Onze ouders namen ons bovendien altijd overal mee naar toe, waardoor ik als kind veel verschillende culturen gezien en ervaren heb. Door dit alles meng ik mij snel met mensen met diverse achtergronden. En die mix, dat is ook de groep die ik wil bereiken.”

Bezig bijtje

Toen ze een opleiding moest kiezen, twijfelde ze tussen verschillende opleidingen. Uiteindelijk werd het de sport, want daar ligt toch haar hart. Tijdens haar opleiding deed ze de richting ‘lifestyle coach’. Ze haalde haar Fitness A en B diploma’s en ze is sportmasseur.

Mallika is de oudste uit een gezin met drie kinderen. Thuis werd veel gesport en Mallika schaatste, voetbalde en zat veel op de racefiets. Sportiviteit, leergierigheid en ondernemerschap zijn belangrijke onderdelen van haar leven. Mallika vertelt waar ze nog meer mee bezig is. Zo is ze vennoot bij Musjroom, een online boekingsplatform voor unieke en voordelige overnachtingen. “Je kunt bij Musjroom bijvoorbeeld een vakantiehuisje, kamer in je eigen huis, of B&B verhuren en natuurlijk huren”, vertelt ze. “ Ik ben druk bezig om lokale bedrijven bij een overnachting te betrekken om uiteindelijk een 'full local experience' aan te bieden. Zo gaan we met Musjroom de strijd aan met Airbnb, die op dit moment de enige speler in dit veld is. Ja, ik ben best wel een bezig bijtje en ik doe dit naast het opzetten van Mellie’s gym.”

Vrouwenkracht

Met Mellie’s gym hoopt Mallika meer voor vrouwen te kunnen doen dan hen alleen in beweging te krijgen. “Mijn doel is, dat de vrouwen zich sterk gaan voelen en trots op zichzelf. Dat ze meer contact krijgen met andere vrouwen en elkaar aan gaan moedigen. Vooral in deze tijd waarin steeds meer mensen thuiswerken en zich misschien eenzaam gaan voelen.” Tijdens haar stage deed ze ervaring op met het ‘empoweren’ van vrouwen. “Een deel van mijn stage liep ik in Almere, waar ik meewerkte aan een project om mensen met een uitkering weer aan werk te helpen. Ik heb toen een leefstijl-plan voor hen gemaakt: meer bewegen, gezonder eten en dat alles binnen een passend budget. Wekelijks deed ik met hen oefeningen, en gingen we met elkaar een gezonde maaltijd koken. Alle oefeningen en adviezen heb ik gebundeld in een boekje dat ze meekregen. Dat was superleuk om te doen.”

Tips van de trainster

Naast de wekelijkse lessen organiseert Mallika ook af en toe een gastles, die verzorgd wordt door een andere trainer. Zo is er op 7 oktober een yogales bij Mellie’s gym. Vrouwen die mee willen doen, kunnen een kijkje nemen op Mallika haar website www.melliesgym.com.

En, heeft deze powervrouw nog een tip voor lezers? “Jazeker, doe na elk uur stilzitten een aantal lichamelijke oefeningen zoals squats of lunges. En ga sporten! Daar krijg je meer energie van dan na een dag kantoorwerk op de bank gaan zitten om ‘uit te rusten’. Denk niet ‘het is heel zwaar’, maar ‘het is goed voor me’!”

Door: Marije Nutma
Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda Heerenveen

Wees loyaal – aan onze vrienden