Late goal AZ kost sc Heerenveen punt

Foto: sc Heerenveen/FPH

ALKMAAR - sc Heerenveen heeft zaterdagavond verloren van AZ. De voetballers van Heerenveen leken lang een punt binnen te halen, tot AZ net voor tijd de winnende goal maakte.

Ole Tobiasen moest het zaterdag met een flink aangepaste verdediging doen. Kaib en Dresevic waren geschorst, Van Aken en Van Ewijk geblesseerd. Daarom stonden Hambi Akujobi, Lucas Woudenberg en Syb van Ottele in de basis.

Ze stonden nog zowat koud op het veld toen Heerenveen op voorsprong kwam. Met een magistrale steekpass over het middenveld stuurde Tibor Halilovic Amin Sarr ervandoor.

De Zweede spits zette de sprint in en was iedereen te snel af. Oog in oog met de doelman Peter Vindahl schoot hij de bal strak in de linkerhoek: 0-1.

Het scheelde niet veel of het was 0-2 geworden toen Jordy Clasie Thom Haye neerhaalde, net buiten de zestien. Van Hooijdonk mocht aanleggen voor de vrije trap, maar Vindahl haalde met zijn vuisten de bal uit het net.

Mulder grijpt in

AZ werd aan de andere kant hier en daar ook gevaarlijk. Zo moest Erwin Mulder ingrijpen op een schot van dichtbij en na een half uur viste hij een vrije trap van Karlsson uit de verre hoek.

Net voor de rust werd het dan toch 1-1. Een voorzet van Fredrik Midstjø kwam bij Jesper Karlsson, die zijn voet er net tegenaan kreeg en zo de bal achter Mulder kon tikken.

AZ neemt overhand

Na de tee was het AZ dat de overheid nam. Het kwam steeds meer voor de goal van de ploeg uit Heerenveen. Aan de andere kant kwam Sarr dichtbij zijn tweede. Haye trok de zestien in en kreeg voor de voeten van Sarr. Hij schoot, maar zag dag Vindahl de bal keerde.

Musaba mist, Reijnders raakt

De kansen bleven vooral voor AZ, tot Anthony Musaba zich even liet zien. De invaller trok van halverwege het veld naar voren, sprintte alles en iedereen voorbij en haalde van dichtbij uit. Maar de huurling van AS Monaco schoot de bal wild over.

Aan de andere kant was het wel raak. Sam Beukema zette voor en Tijani Reijnders schoot hard raak.

Offensief

Heerenveen zette in de laatste minuten nog alles op alles om weer gelijk te maken. Het werd meteen al gevaarlijk toen Arjen van der Heide de paal raakte.

Sven van Beek probeerde het ook even, maar trof Jordy Clasie. En een paar tellen later was het Vindahl die de verdediger van scoren afhield.