Klaas Boersma, doelman vv Jubbega: “Ik wil op het hoogste niveau spelen, op zondag”

JUBBEGA - Het was eind 2019 toen Klaas Boersma, doelman van vv Jubbega, regelmatig onderwerp van gesprek was langs de Friese voetbalvelden. De in Echten woonachtige Boersma speelde op de rechtsbuitenpositie bij SWZ in de eerste klasse en maakte enkele doelpunten en gaf daarbij meer dan tien assists.

Boersma ging na de winterstop naar het buitenland, waardoor voetballen bij de Sneek Wit Zwarters geen optie was. Vorig seizoen, voor zover je van een voetbalseizoen kon spreken, pakte hij de handschoenen weer op en nadat zijn vorige club de keuze maakte op om zaterdag te gaan spelen kreeg hij de kans bij vv Jubbega.

Klaas Boersma: “Ik heb altijd voor mijzelf de keuze gemaakt zo hoog mogelijk te willen spelen. Vanwege de keuze om op zaterdag als coach actief te zijn (bij vv Heerenveen, red.) is alleen zondag een optie. Daarbij zijn er maar weinig clubs in Friesland die in de eerste klasse actief zijn. Ik ben dan ook zeer blij met vv Jubbega, een vereniging die echt leeft in het dorp. Bij SWZ was dat wel anders, zeker omdat het in een stad was. Hierdoor was er überhaupt minder belangstelling en dat moest dan ook nog worden gedeeld met andere verenigingen. Bij Jubbega waren er bij oefenwedstrijden redelijk veel supporters. Je merkt dat de mensen ook zin hebben om weer eens langs de lijn te kunnen staan.”

Sterke selectie

“Het is wel even schakelen want het is weer een heel andere vereniging dan dat ik de afgelopen jaren gewend ben; dat is ook wel weer een hele mooie uitdaging”, aldus de doelman. Boersma kwam vorig seizoen op hetzelfde niveau als Jubbega uit. Hierdoor is hij geen onbekende in de eerste klasse. “Ik ken heel wat tegenstanders wel, ondanks dat er allemaal mutaties zijn geweest. Afgelopen jaren speelde ik ook wel eens op zaterdagavond en dan kon ik bij vrienden gaan kijken die spelen bij vv Heerenveen. Zodoende heb ik wel een idee hoe de meeste teams spelen en hoe sterk ze zijn. Als ik kijk naar onze eigen selectie dan denk ik dat we een goede ploeg hebben met enkele spelers die echt het verschil kunnen maken, door specifieke kwaliteiten.

Als we bijvoorbeeld Xander Houtkoop voorin kunnen bereiken, dan weet ik zeker dat hij er redelijk wat ballen in gaat schieten. We hopen zo goed mogelijk te kunnen eindigen in de competitie. Als ik eerlijk ben, kun je moeilijk inschatten hoe de ontwikkeling is geweest, de afgelopen maanden, maar gezien onze kwaliteiten denk ik dat we wel mee bovenin kunnen gaan draaien. Als ik de selectie mag vergelijken met SWZ, vorig jaar nog competitiegenoot en een van de kanshebbers, dan is de huidige selectie van Jubbega overall iets minder, maar zijn er meer spelers met extra specifieke kwaliteiten.”

Geen persoonlijke doelen

De doelman van Jubbega heeft dit seizoen niet echt persoonlijke doelen voor zichzelf gesteld. “Natuurlijk houd ik het liefst elke zondag de nul en wil ik bij voorkeur zoveel mogelijk wedstrijden winnen, want daar train en speel je voor. Toch moeten we ook realistisch zijn en door Covid zullen wedstrijden misschien wel heel anders lopen. Als ik moet kiezen, win ik liever met 4-3 dan dat ik in de laatste minuut een penalty pak en het zodoende gelijk blijft. Het teamdoel, winnen van een wedstrijd, is daarin belangrijker dan mijn eigen doel schoon houden. Daarvoor ben ik wel te veel een teamplayer”, aldus Boersma, in het dagelijks leven communicatieadviseur.

“Toch blijft het elke zondag weer het doel om de voor keepers heilige nul te houden. Een belangrijke redding verrichten zodat we als team meer kans hebben om te winnen, daar sta ik voor.”  

Eerste doelman

“Ik heb redelijk veel ervaring kunnen opdoen de afgelopen jaren in het voetbal. Daarom heb ik ook bewust gekozen om mij verder te ontwikkelen bij Jubbega. Door de ervaring is het in principe ook de bedoeling dat ik de eerste keeper ga worden. Zo zijn we de gesprekken in ieder geval ingegaan. Natuurlijk moet je het dan elke week weer laten zien, maar dat is wel hetgeen wat voor mij belangrijk is. Het vertrouwen van de trainer krijgen en ons als team ontwikkelen. Hopelijk kunnen we er een mooi en heel seizoen van maken, in combinatie met supporters. Er zijn ook clubs in de competitie die hebben aangegeven komend seizoen de horizontale overstap naar zaterdag te zullen gaan maken. Hierdoor is er ook een grotere kans dat we kunnen gaan verrassen.”

Vv Heerenveen

Waar Klaas Boersma eerder speelde bij SWZ in Sneek en nu bij Jubbega, heeft hij nooit gespeeld bij vv Heerenveen. Echter heeft hij al meerdere teams kunnen begeleiden bij de amateurtak van Heerenveen. “Het leuke is dat er veel jongens uiteindelijk vanuit de jeugd zijn doorgestroomd naar het eerste elftal. Dat is waar je het als jeugdtrainer voor doet. Dit jaar heb ik alleen een coachende rol voor de zaterdag. Doordeweeks kan ik, omdat ik nu aan het werk ben, geen trainen geven. ‘s Zaterdags doe ik de coaching van het nieuwe Onder23 team van vv Heerenveen. In het verleden ben ik altijd jeugdtrainer en coach geweest, maar dat was voor mij niet meer te combineren. Het is erg gaaf dat wanneer ik eens kom kijken bij het eerste team er veel van die gasten spelen die ik eerder heb getraind. Het beleid van de club, zonder betalingen aan het eerste elftal, betekent ook dat de jeugdteams de levensader van de club zijn.”

Door: Joeri van Leeuwen
Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda Heerenveen

Wees loyaal – aan onze vrienden