Kickboxing CAH Sports Herenveen: ”Het is niet alleen het vechten, er zit een hele filosofie achter”

HEERENVEEN - Kickboxing CAH Sports in Heerenveen heeft naast een sportieve achtergrond vooral ook een sociaal maatschappelijk doel. 

Tien jaar geleden opgezet voor jongeren, behoort nog steeds tweederde van het ledenaantal tot deze groep, waar kickboksen - hoe raar dit ook mag klinken – niet het belangrijkste is. De sportschool werkt heel nauw samen met de gemeentes en scholen in en rond Heerenveen, geeft clinics, personal trainingen en is betrokken bij de megasportdag en de survivalrun.

“Het behelst veel meer dan het bijbrengen van de vaardigheden van het kickboksen”, meent Clifford Grauwde, samen met zijn vouw Nancy eigenaar van de sportschool. “Kickboksen plus plus”, zegt hij. “We hebben ook een hele nauwe band met de ouders, korte lijnen waar de problematiek ook wordt besproken. Gaandeweg zie je de kinderen ook groeien. We worden echt gezien als familie.”

Bijzaak

Clifford Grauwde: “Corona heeft écht veel met ze gedaan: stress en depressies. En het is erg dankbaar werk dat je dat kunt herstellen. Begeleiding van leerlingen met een rugzakje die door de gemeentes worden doorgestuurd naar ons met personal training en coaching traject er bij.”

Onhandelbare kinderen, pubers in het kwadraat, ongeleide projectielen, Clifford en Nancy Grauwde weten er wel raad mee. “Door het kickboksen, doordat ze zichzelf afmatten, door de omgang met anderen, respect voor de sport, elkaar en alles wat daar bij hoort, worden het andere mensen. Ze ontwikkelen positieve gedachten en krijgen zelfrespect en eigenwaarde. Dat is tegenwoordig maar ver te zoeken als je ziet wat jongeren elkaar via social media toesturen. Ze leren praten, aangeven waar de grenzen liggen, durven uiten, beheersen. Vanuit de gemeentes en ook van de ouders krijgen we veel positieve reacties. Erg leuk. Het kickboksen is bijna bijzaak. Opvoeden is het niet, maar meer een stukje levenservaring meegeven aan de kinderen.”

Gele kaart

Eén ding is bij Kickboxing CAH Sports óók duidelijk: kickboksen doe je in de dojo (de zaal waarin wordt lesgegeven, red.), en niet daarbuiten. “Als we horen dat je kickboksen gebruikt op straat, heb je een gele kaart te pakken. Dan sta je op het randje van de sportschool. Daar zijn we heel streng in. Je vecht tegen iemand die niet getraind is met grote kans op verwondingen, blijvend letsel of erger. Je weet wat je kan en dan moet je je dus ook beheersen. Dat leer je bij ons ook. We hebben er in het verleden een aantal van de sportschool moeten verwijderen. Die pasten niet bij ons. Die wilden niet leren, hielden geen rekening met anderen en hadden zo hun eigen regels.

Als je echt alleen wilt rossen, moet je een andere sport of sportschool zoeken. Bij ons gebeurt dat niet. Je moet wat van elkaar leren. Soms geef je, maar incasseren hoort er ook bij. Het is geen éénrichtingsverkeer. Sommige kinderen hebben thuis een grote mond. Dat accepteren we hier niet. We zijn niet je ouders. Wat er na verloop van tijd gebeurt, is dat kinderen het respect van de sportschool meenemen naar huis. Daar zijn ouders ons zeer dankbaar voor en daarom zeggen we ook dat kickboksen bij ons niet het belangrijkst is.”

Behaalde resultaten

CAH staat voor Check-up And Health en is onderdeel van het gezondheidscentrum van het ondernemersechtpaar. Met mensen als Fred Royers en Tom Harinck zijn de vechtsporten naar ons land gebracht. Clifford en Nancy Grauwde hebben beiden op nationaal en internationaal niveau topsport bedreven. Boksen, kickboksen, freefight, MMA, judo en karate waren de disciplines van Clifford. Nancy was meer van de conventionele sporten als tai-chi, kungfu en chi-kung en vooral ook bezig met de mediatieve vorm van de krijgskunst.

Clifford begon al op zijn vierde met judo en op zijn twaalfde met kickboksen. Hij werd drie keer Europees kampioen judo, is in 1988 mee geweest naar de Olympische Spelen van Seoul, werd drie keer Europees kampioen in full-contact karate en achtste van de wereld en werd in het boksen amateurkampioen. Na hun actieve carrières hebben ze zich een tijdlang beziggehouden met begeleiding, personal training en after-training, hetgeen tien jaar geleden doorgroeide naar een eigen sportschool.

Naast de gym van eigenaren Clifford en Nancy Grauwde verzorgt trainer Rocco de Vries de lessen in kickboksen, judo, mma, karate en binnenkort ook tai chi voor volwassenen en jongeren van alle niveaus. Verder zijn Clifford, Nancy en Rocco sinds enige tijd jurylid en scheidsrechter bij de IRO Bond op kickboksgala’s. Een bekroning.

Keurmerk

Kort geleden kreeg de sportschool het keurmerk van de vechtsportautoriteit. De sportschool voldoet aan alle eisen die de Nederlandse Vechtsportautoriteit stelt op het gebied van gezondheid, veiligheid en gedragsregels.

Clifford Grauwde: “Dat keurmerk krijg je niet zomaar. Je sportschool moet op orde zijn; gescheiden kleedkamers en douches hebben; het juiste trainingsmateriaal moet aanwezig zijn; en de trainers moeten gecertificeerd zijn.” Het kaf wordt van het koren gescheiden, stelt hij duidelijk. “Vanaf september dit jaar mag je niet meer lesgeven en aan wedstrijden deelnemen als je niet gecertificeerd bent. We zijn heel blij met het keurmerk, want er zijn nog steeds sportscholen waar op onorthodoxe wijze wordt getraind en lesgegeven en waar ze elkaar de tanden uit de mond slaan. Dat heeft niks met kickboksen te maken.”

Respect voor je medemens

Dan komen we bij het stokpaardje van de twee ondernemers. “Kickboksen is een krijgskunst. Het is niet alleen het vechten, er zit een hele filosofie achter. Het is een levenswijze. Het begint al dat je respect moet hebben voor je medemens. Dat je voor elkaar moet klaarstaan, voor elkaar moet opkomen. Respect staat hoog in het vaandel. Maar krijgskunst is ook creativiteit. Zingen, muziek maken, met je handen bezig zijn. Kijk maar naar de Japanners met hun bonsai boompjes en origami; hun netjes aangeharkte tuintjes in bepaalde vormen en de vijvers met koi karpers. Lichaam, geest en ziel volledig in balans, in harmonie hebben, dát is krijgskunst.

Voeding maakt daar ook deel van uit. Als je alleen maar fastfood eet, kunnen lichaam en geest nooit in balans zijn. Als je het maximale wilt bereiken moet je meer doen. Je kunt niet alcohol drinken, roken en drugs gebruiken en ook aan wedstrijden deelnemen. Je moet je levenswijze aanpassen. Wij zijn nog van de oude stempel, het traditionele. Dat betekent ook, dat als je bij ons je spulletjes niet voor elkaar hebt, je niet mee kunt doen met de les. Handschoenen of bitje vergeten? Ga maar weer naar huis.

Respect ook naar de dojo. Die groet je als je binnenkomt, zoals je ook je medeleerlingen en de leraar groet, en je hebt zelfs respect voor je pak en uitrusting. Dat is gewassen en keurig gestreken, zonder vouwen. Dat maakt er allemaal onderdeel van uit.”

Nieuwe Rico Verhoevens

Clifford Grauwde is ook begeleider en coach en staat zijn pupillen bij tijdens wedstrijden en toernooien. “We doen dat altijd met ons drieën, Rocco, Nancy en ik. Helpen met de warming-up en met het intapen van de handen.” Grauwde weet dat er talenten tussen zijn pupillen zitten. “Dat zijn de nieuwe Rico Verhoevens”, lacht hij. “Heel fanatiek en gedreven. Slaan geen les over en trainen er thuis ook nog bij. Jongens en meiden die hart voor de sport hebben en er echt voor gaan.

Maar als je maar één keertje in de week wilt komen trainen en het puur recreatief wil doen, is dat ook prima, hoor. Je hoeft niet bij ons te komen om aan wedstrijden mee te doen. Dat mag, maar hoeft niet.”

Door: Richard de Jonge
Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda Heerenveen

Wees loyaal – aan onze vrienden