Kees van der Laan: ,,over Thialf raak ik niet snel uitgepraat...."

Foto: Gewoan Dwaan/Douwe Bijlsma

HEERENVEEN - Kees van der Laan weet nog goed hoeveel indruk het vernieuwde Thialf op hem maakte, toen hij het de eerste keer zag.

Die ervaring probeert hij over te brengen op de mensen als hij ze meeneemt voor een rondleiding. Voor hem is het niet alleen de accommodatie, maar ook de historie die het verhaal van Thialf zo mooi maakt.

FEEST

‘Vier jaar geleden, na de vernieuwing van Thialf, was er een oproep voor vrijwilligers om rondleidingen te geven. Daar heb ik me meteen voor aangemeld’, vertelt Kees. ‘Ik voel me al heel lang betrokken bij Thialf. Vroeger vooral vanwege de feesten. Tijdens een evenement was het in de feesttent echt een soort carnaval van het noorden. Nu het zo professioneel is geworden zijn die wilde feesten verleden tijd, maar op de tribunes is de sfeer nog steeds geweldig.’

GESCHIEDENIS

Kees woont in Heerenveen en heeft er ook een eigen praktijk voor sportmassage. Als eigen baas is hij flexibel en kan hij regelmatig beschikbaar zijn voor rondleidingen. Wat krijgen de mensen dan te zien en te horen? ‘Ik leg om te beginnen het verschil tussen ijsvereniging Thialf en het stadion Thialf uit. De vereniging is koninklijk en bestaat al sinds 1855. De ontwikkelingen zijn immens geweest. Hier is geschiedenis geschreven en dat gebeurt nog steeds. Wat Thialf zo bijzonder maakt is aan de ene kant de historie en aan de andere kant de modernste techniek.’

INDRUKWEKKEND

‘Wat altijd indruk maakt is als ik de groep meeneem naar boven, naar de topsporthal die boven de helft van de baan ligt. Je weet niet wat je ziet. Maar het allermooiste is als we via een tunnel in het midden van de baan naar boven komen. Dan sta je opeens in het middelpunt van hét schaatshart van de wereld. En als ik in een goede bui ben – wat ik altijd ben – vertel ik de bezoekers ook nog het geheim waardoor Thialf het beste ijs ter wereld heeft.’

Heb jij ook een passie voor Thialf en lijkt het jou ook leuk om rondleidingen te geven? Het huidige team van ongeveer 10 enthousiaste rondleiders heeft gezien de hoeveelheid aangevraagde rondleidingen, behoefte aan uitbreiding.

Thialf zoekt enthousiaste schaatsliefhebbers die, eventueel ook in een andere taal, uitleg kunnen geven in wat er allemaal te zien en te beleven is in Thialf. Je vertelt het verhaal over de geschiedenis van Thialf, laat alle ruimtes van het gebouw zien, inclusief de technische ruimtes en installatie. Je kom zogezegd in de “krochten” van de mooiste schaatstempel van de wereld. Uiteraard word je ingewerkt door met ervaren rondleiders mee te lopen en je krijgt alle informatie die nodig is om de rondleidingen professioneel uit te voeren.

Geïnteresseerd? Stuur een mail naar info@thialf.nl met daarin je gegevens en motivatie. Thialf neemt  dan zo snel mogelijk contact met je op.
Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda Heerenveen

Wees loyaal – aan onze vrienden