Inne Schotanus, trainer van vv Jubbega: “We zijn nog niet zover als vorig seizoen”

JUBBEGA - Het voorgaande voetbalseizoen kwam door corona vroegtijdig ten einde. Voor de ene club betekende het een mooie uitkomst om niet te degraderen, voor andere voetbalverenigingen was het jammer, gezien ze op weg waren naar een promotie.

Na het stopzetten van de competitie konden verenigingen aangeven of ze wilden promoveren of degraderen en kon de KNVB daarin eventueel faciliteren. Voor vv Jubbega was er bij de gedwongen stop van het voetbalseizoen een vierde plaats weggelegd, ondanks dat men qua verliespunten virtueel bovenaan stonden. In de eerste klasse kwam er echter een plek vrij waardoor de Jubbegasters alsnog promoveerden naar de eerste klasse. Trainer Inne Schotanus, bezig aan zijn derde seizoen, heeft nog geen idee hoe sterk zijn team is en wat de club te wachten staat, een treetje hoger.

Imme Schotanus: “Het is wel een hele andere aanloop naar het seizoen. We hebben jongens die door werk en vakanties allemaal anders zijn ingestroomd. De een is wat fitter terug gekomen, terwijl de ander minder voor zichzelf heeft gedaan. Hierdoor zijn er nu ook wat meer blessures in de voorbereiding dan normaal het geval is. Als je kijkt naar de teamfoto, dan lijkt het alsof we een brede selectie hebben, maar dat is in de praktijk nu nog niet het geval. Daarbij hebben we ook nog eens de pech gehad dat we in een weekend zouden oefenen tegen Burgum, maar dat werd door coronatests uitgesteld naar de dinsdag. Dat de oefenwedstrijd tegen Sint Anna helemaal niet doorging in verband met corona hielp ook niet echt. Dat maakt de voorbereiding misschien wat rommeliger.”

Project

De afgelopen jaren maakte voetbalverenging Jubbega een positieve ontwikkeling door. Schotanus sprak in deze krant twee jaar geleden over een ‘ project’ . “We hebben zowel op het veld, maar ook daarbuiten een ontwikkeling doorgemaakt”, aldus de oefenmeester. “Kijk alleen al naar het sportieve oogpunt. Spelers willen nu ook naar ons toe komen omdat alles goed geregeld is en we nu in de eerste klasse spelen. Voor spelers ben je dan interessanter dan wanneer je onderaan in de tweede klasse speelt. Buiten het veld zijn er ook dingen anders, beter, geworden. Denk daarbij aan het feit dat we de uitwedstrijden nu gaan bezoeken met een bus. Die ontwikkeling past goed bij de club zoals deze nu is.

Daarbij is het ook belangrijk om binding te houden met de jeugd in plaats van alleen bij de club zijn voor het eerste team. Toen de jeugd weer mocht trainen heb ik, samen met jongens van het eerste, de trainingen verzorgd. Zo blijft er ook een mooie wisselwerking tussen de spelers van het eerste en de andere teams van de vereniging.”

Toekomst

“Het is erg lastig in te schatten hoe we ons komend seizoen zullen kunnen meten met de tegenstanders. Bij de samenstelling van een team ga ik altijd eerst kijken waar onze kwaliteiten liggen, hoe we het beste tot scoren kunnen komen en aan de andere kant hoe we gezamenlijk tegendoelpunten kunnen vermijden. Dit gepaard met de extra kwaliteiten van spelers en ook met de dingen die ze minder beheersen, moet leiden tot een collectief. Als we dan de juiste balans kunnen vinden, dan hebben we best een prima ploeg. Alleen, en dat is een van de essenties van het trainerschap, is die balans lastig te vinden. De afgelopen twee seizoenen had ik altijd wel een plaatje in mijn hoofd en dan bleek je toch weer aanpassingen te moeten doen. Dat is zeker dit seizoen ook het geval. Door blessures, pijntjes en vakantie hebben we een heel andere voorbereiding. We zijn nog niet zover als vorig seizoen, maar dat komt zeker wel weer, het is een ontwikkeling. Als iedereen weer topfit is kunnen we naar een basiselftal werken met automatismen en vastigheden.”

Drie jaar

Half september start de competitie, althans als er geen coronaperikelen zijn. Schotanus begint daarmee dan aan zijn derde seizoen. “Normaal gesproken denk ik dat er bij een goede klik tussen trainer, spelersgroep en bestuur een periode van drie tot vijf jaar bij een club vrij normaal is. Ik heb het in ieder geval enorm naar mijn zin bij Jubbega. Maar het gaat mij om de voortgang, de ontwikkeling. Zit er nog rek in het sportieve gedeelte en misschien in hetgeen wat daarbuiten mogelijk is? Wat willen de spelers? Willen die misschien een andere prikkel en uitdaging hebben via een andere trainer? Ook hierbij is het een kwestie van de juiste balans vinden met elkaar en dan kijken we wel hoe dat gaat lopen in de toekomst.”

Promovendus

Als debutant in de eerste klasse gaan de rood witten zich laten gelden. Schotanus, in het bezit van UEFA A/TC I: “Het is prachtig dat we ons mogen gaan meten met grote Friese clubs als Sneek Wit Zwart, vv Heerenveen en FVC (Leeuwarden – red.). Een verwachting qua positie op de ranglijst heb ik niet echt. Er is wel een aantal topploegen waarvan ik één en ander verwacht. WVV (Winschoten –red.), Hoogezand, Sneek en SVBO zijn voor mij vooraf gezien wel de ploegen die om het kampioenschap zullen gaan spelen. Zij spelen al enkele jaren in de top van deze klasse. Ik hoop ook dat we nog enkele mooie derby’s gaan spelen dit seizoen.”

Zondagvoetbal

De trend van het kiezen voor een zaterdag prestatie elftal lijkt in steeds meer delen van Nederland door te zetten. Ook in het Noorden. Clubs die van oudsher op zondag spelen,  kiezen, soms noodgedwongen, steeds vaker voor de zaterdag. “Zaterdag voetballen is bij ons geen issue”, aldus Schotanus. “ Wij blijven gewoon op zondag spelen, dat is geen discussie. Wat wel jammer is, is dat er steeds meer clubs kiezen voor het zaterdagvoetbal. Dat zorgt dan ook voor langere reisafstanden voor de zondagclubs en misschien op den duur wel een versterkte promotie. Daardoor krijg je dan weer scheve verhoudingen binnen de competities en dat is voor niemand goed. De KNVB is volgens mij ook aan het kijken naar een oplossing om misschien met zaterdag- en zondagverenigingen in een gemixte competitie te spelen. Zaterdag overdag is voor ons dan weer geen haalbare kaart in verband met werk van sommige spelers. Een lastige situatie voor de bond dus. Vooralsnog merken wij er hier weinig van en maken wij ons klaar voor het komende voetbalseizoen.”
Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda Heerenveen

Wees loyaal – aan onze vrienden