Inge Speerstra op weg naar de top met acrogym: “Bij ons thuis géén patatzondag”

HEERENVEEN - Acrobatische gymnastiek (acrogym) bestaat al een tijdje, maar staat nog steeds in de schaduw van het ‘grote’ turnen. 

Door de prima prestaties van het Nederlandse team op het Jeugd-EK  in Italië (twee keer brons) eind september was er ineens veel media-aandacht. En dát heeft de sport nodig. Een van de deelneemsters in het Italiaanse Pesaro was de 17-jarige Inge Speerstra uit Heerenveen.

Inge eindigde op de vierde plaats bij de damesduo’s 11-17 jaar tijdens het Jeugd-EK. Samen met haar teampartner Xiao-Mei Harms liet Inge Speerstra een prima oefening zien. Toch is er teleurstelling zichtbaar op het gezicht van Inge. Ze vertelt: “We waren er dichtbij, slechts twee-tiende punt verwijderd van de medailles. Uiteraard evalueer je na afloop. Waar heb je het misschien laten liggen? Het was zó close. De oefening was voor ons goed genoeg, prima zelfs, maar als je dan op twee-tiende punt naast het brons grijpt… dan is dat wél even slikken.”

Hoge salto’s en meer variatie

Inge kwam als kind al vroeg in aanraking met de turnsport. Haar vader was turncoach, ook van Epke Zonderland. Inge: “Ik ging als meisje vaak met mijn vader mee naar de turnhal en kreeg het turnen met de paplepel ingegeven. Voor het topniveau was ik uiteindelijk net niet lenig genoeg en acrogym sprak me ook meer aan. Mijn moeder deed vroeger ook aan acrogym en dat maakte voor mij de keuze gemakkelijker.”

Door het showelement en de choreografie oogt acrogym spectaculairder dan turnen. De oefeningen zijn gevarieerder en de salto’s die gemaakt worden, zijn bijvoorbeeld hoger dan bij het turnen. Acrogym is nog niet echt bekend bij het grote publiek. De laatste jaren wordt het niveau wel steeds beter in Nederland, al gaat dat soms met pieken en dalen. “We zitten nu op een niveau dat we mee gaan tellen in Europa”, meent Inge. “Bij internationale wedstrijden wordt er rekening met ons gehouden.”

Acro Academy Noord Nederland

Bij ons in het Noorden wordt er vooral op recreatieniveau aan acrogym gedaan. Wat dat betreft is de sport voor iedereen toegankelijk. De echte talenten die op topsportniveau verder willen, zijn aangewezen op de Acro Academy Noord Nederland, de AANN, in Marum. Inge Speerstra is één van deze echte talenten en zij traint nu vijf keer 3,5 uur per week in Marum. In de vakanties wordt de intensiteit opgevoerd naar zeven keer 3,5 uur per week. “Het is nodig om internationaal mee te kunnen doen”, volgens Inge. “De AANN bestaat nu vijf jaar en je ziet dat het niveau stijgt.”

De trainingen zijn best pittig. “Na een warming-up doen we een soort circuit waarbij we twaalf keer drie minuten de verschillende elementen trainen. Dit gaat in een strak gestructureerd schema. Er is in elk team een duidelijke rolverdeling. De lichtste is degene die wordt opgetild en de salto’s doet.” Inge is met haar zeventien jaar ouder dan haar maatje Xiao Mei en in gewicht ook zwaarder. “Dit betekent dat ik haar tijdens de oefening vaak op moet tillen. Daar is veel krachttraining voor nodig.”

Gedisciplineerd leven

Naast de sport studeert Inge in Groningen. Ze volgt als eerstejaars de hbo-opleiding Ondernemerschap en Retailmanagement. Inges vader heeft een bedrijf in turnkleding en dat heeft ook haar interesse. Dit verklaart dan ook de keuze voor deze opleiding. Misschien dat Inge later nog acrogym-trainster worden, maar daar is geen sportopleiding voor nodig. Dat zou eventueel ook met een cursus kunnen.

Inge ziet het als een voordeel dat haar ouders op topsportniveau gesport en getraind hebben. “Mijn moeder weet als geen ander hoe belangrijk gezonde voeding is. Bij ons thuis géén patatzondag, want dat merk je de volgende dag meteen bij het trainen.” Het gedisciplineerde leven is voor Inge geen probleem. Het is het absoluut waard om de top te halen, vindt ze. “Ik haal er zoveel voldoening uit.” Ook de combinatie met de hbo-opleiding gaat volgens haar prima. “Op school weten ze dat ik topsport beoefen en daar wordt waar mogelijk rekening mee te houden.” Tot dusver levert dat voor Inge geen problemen op.

WK Azerbeidzjan

Nu het EK voorbij is, begint de voorbereiding op het Jeugd-WK in Azerbeidzjan in maart 2022. In november en december zijn al de kwalificaties. De beste twee duo’s in de categorie 12-18 jaar kwalificeren zich. Inge begint al te stralen bij het vooruitzicht. Ze hoopt dat ze samen met Xiao-Mei bij dit WK kan zijn. “Wij komen dan uit in de klasse 12-18 jaar en dat is net weer een niveau hoger. We moeten nog flink trainen voor het WK, maar ik kijk daar echt naar uit. Als we ons kwalificeren, kunnen wij ons met de besten meten”.

Aan alles is te zien hoe gemotiveerd Inge is om de top te bereiken. “Medailles halen op de grote internationale toernooien, dat zou het mooiste zijn”, besluit ze. Verder hoopt ze dat de sport verder in populariteit gaat toenemen en meer kinderen voor acrogym kiezen. “Ik raad iedereen aan eens een proefles te volgen.

Acrogym is géén circusact

Over acrogym, acrobatische gymnastiek, bestaan enkele misverstanden. Inge hierover: “Ik vind het niet zo’n probleem dat onze sport vergeleken wordt met een circusact. Maar acrogym is een wedstrijdsport met jurybeoordeling en dat maakt het weer zoveel anders. Het showelement telt wél mee bij de beoordeling. Hoe je je presenteert en hoe het eruit ziet is erg belangrijk. Het gaat dus niet alleen om de technische uitvoering!” En het gróótste misverstand over acrogym? “Dat het met water te maken heeft!”

Door: Ynte Dragt
Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda Heerenveen

Wees loyaal – aan onze vrienden