Hoofdtrainer Marvin Dijksta: Ontwikkelen staat centraal bij de 3x3 Basketball Academy

HEERENVEEN - Waar de meeste binnen-teamsporten door de coronapandemie vanuit overheidswege zijn stilgelegd of inmiddels outdoor weer zijn opgestart is er voor de 3x3 Basketball Academy al sinds 7 maart weer gelegenheid om te trainen.

Normaal gesproken is dit al enkele jaren op de vrijdagmiddag, maar gezien de coronamaatregelen is er een plek vrijgekomen op de zondagmiddag bij Sportstad Heerenveen op de open skeelerbaan. Voor hoofdtrainer Marvin Dijkstra en de overige trainers een uitkomst.

“Wat wij proberen te bieden is een extra training voor basketballers die dat willen. Uiteindelijk komt het voort uit een sportstimuleringstraject vanuit de bond. De bond wil dat mensen, met name kinderen, in aanraking komen met de sport die wij liefhebben”, aldus Marvin Dijkstra, zelf student Leisure Management aan de NHL Stenden.

Ervaring overbrengen

Marvin Dijkstra: “Hiervoor hebben we in Friesland de 3x3 Basketball Academy opgericht, waar jeugdige leden tot achttien jaar extra kunnen trainen. Daarbij hanteren we een ander principe ten opzichte van de reguliere clubs. We kijken hier naar het niveau van de basketballers en niet naar de leeftijden. Als je net bent gestart met basketballen, en je bent zestien, dan kun je technisch gezien misschien veel meer bijleren bij de groep die daarin nog de grootste stappen kan maken. Of een tienjarige die al met andere spelers traint en die iets doet wat oudere spelers al onder de knie hebben. Ondanks dat wij er zo in staan zijn we zeer laagdrempelig en kunnen we daadwerkelijk iedere basketballer dingen bijbrengen.”

Afgescheurde kruisbanden

Vanuit verschillende invalshoeken is de 25-jarige Marvin Dijkstra actief binnen het basketbal. Dijkstra stopte met spelen op het moment dat hij zelf door zou breken. “Ik heb drie keer mijn kruisbanden afgescheurd en vervolgens heb ik besloten te stoppen als speler. In de jeugd speelde ik bij Aris in Leeuwarden op het allerhoogste niveau en als prof zat ik bij de selectie toen de kruisbanden afscheurden.

Ik was al student aan het CIOS, dus de stap naar het trainerschap was geen enorme verrassing voor de mensen in mijn omgeving. Ik heb de nodige ervaring opgedaan in de sport en ik ben snel gaan trainen en coachen. Uiteindelijk ben ik nu dus trainer bij de Academy maar ook bij DYNA in Heerenveen.”

Positieve otwikkelingen

De ontwikkelingen in het basketbal, en dan met name in Friesland, zijn volgens Dijkstra positief te noemen. “We hebben overal in Friesland verschillende courts liggen waar basketballers anderen weer stimuleren. Spelers uit Heerenveen gaan in de zomer clinics aanbieden aan geïnteresseerden in Dokkum en Hardegarijp, noem maar op. Hierdoor ontstaat er hopelijk bij de verenigingen meer ledengroei. Ik heb begrepen dat in Hardegarijp zelfs een toename van twintig procent in het ledenaantal was. Hierdoor werd het weer lastig om genoeg uren te krijgen in de sporthal. Dat zijn natuurlijk positieve ontwikkelingen. Daarnaast is er met name binnen het meidenbasketbal een groei. Ik schat in dat de verhouding bij ons bij de Academy ongeveer 60/40 is in het voordeel van de jongens.”

Stimuleren

Wanneer er weer regulier kan worden getraind in de zaal zal 3x3 Basketball Academy weer terugkeren op de vrijdag. “Het leuke is dat er verschillende spelers bij ons zich goed kunnen ontwikkelen, naast de reguliere trainingen bij hun eigen vereniging. Als coach ben ik ook aan een vereniging verbonden dus het kan zijn dat ik daags erna coach tegen diezelfde speler of speelster. Als er dan een mooie move wordt gemaakt of iets waar we op hebben getraind en ik zie dat, dan zal ik diegene daarmee complimenteren. Voorheen was het binnen het basketbal echt de ene club tegen de andere. Tegenwoordig is het zo dat je meer mensen ziet die bereid zijn extra te trainen. Mooi om te merken is dat het eerder gunnen is geworden dan misgunnen. Ik denk dat wij als Academy daarin een mooi voorbeeld zijn. Iedereen kan hier komen trainen om zich te ontwikkelen. Daar zijn de verenigingen ook positief in, want het bijt elkaar niet. Mochten wij iets organiseren, dan mailen we het naar de verenigingen en zij kunnen het dan weer delen met de leden.”

Profclubs

Doordat de basketbalwereld niet groot is heeft Dijkstra snel een netwerk kunnen opbouwen. “Eigenlijk was dat natuurlijk al het geval bij Aris, maar ook bij Landstede in Zwolle en Donar in Groningen hebben we connecties. Als spelers ertoe bereid zijn om vanuit ons in zichzelf te investeren en er echt voor te gaan, twee keer per dag willen trainen enzovoorts, dan kunnen we een plan maken om te kijken of diegene terecht kan komen bij de opleidingen van die clubs uit het noorden. Voor de één zal dat makkelijker zijn dan voor de ander. Die clubs werken met selectiemomenten en als je dan wordt uitgekozen, dan kun je dan je droom gaan waarmaken. Wij werken met allemaal trainers die het niet doen voor het geld, maar absoluut voor de passie voor de sport. Het op de kaart zetten van het basketbal in Friesland, maar ook met de ontwikkeling van spelers.”

Talenten als uithangbord

Marvin Dijkstra over het begeleiden van talenten: “Er zijn in de afgelopen jaren voldoende voorbeelden geweest van spelers en speelsters die vanuit de Academy zijn vertrokken naar een profclub. Zo is er onlangs een meisje geselecteerd om bij Landstede te gaan spelen. Zij heeft dat ook echt verdiend, heeft tips toegepast die wij als trainers aangeven. Dit gaat vaak gepaard met een soort van ‘vraag en wedervraag systeem’. De speler wil iets leren en wij vragen hoe hij of zij denkt dat het beste te kunnen doen. Vervolgens gaan ze dat ervaren en komen ze weer terug om dat terug te koppelen. Dan kan het zijn bij een dribble of een lay-up om met passen uit te komen, noem het maar op. Het begeleiden van zulke talenten is extra mooi omdat ze een uithangbord zijn voor waar we voor staan. Het ontwikkelen van spelers die plezier hebben in basketbal.”

Door: Joeri van Leeuwen