Heerenveense Zwem- en Poloclub, dat is spetterend plezier in het water “We doen het vooral met elkaar”

HEERENVEEN - HZ&PC, de Heerenveense Zwem- en Poloclub, start het nieuwe zwemseizoen positief. 

De zwemmers hebben veel zin om zich weer volop te focussen op het zwemmen en te genieten van het team waarmee zij dit doen. Hard trainen is leuk, plezier maken ook. Groot Heerenveen neemt een kijkje bij de thuisbasis van de club; het zwembad in Sportstad Heerenveen.

Aan de rand van het moderne 25 meter wedstrijdbad, met acht banen en een vaste tribune met plek voor 500 toeschouwers, ontmoet ik drie zwemmers. Zwemtalent Remco Dijkstra(19) geeft net training aan jeugdtalent Jorick Johannes (10) terwijl Diana Bergsma als vrijwillig voorzitter van de Technische Commissie Wedstrijdzwemmen mij graag meer vertelt over de cultuur van hun club.

Opgegroeid bij de club

“We doen het vooral met elkaar”, begint Diana. “Bij veel gezinnen zwommen de ouders vroeger al, hun kinderen zwemmen nu en veel jeugd en ouders blijven zwemmen, geven training of zijn vrijwilliger.”

Remco Dijkstra zwom zijn eerste baantjes bij de club op zijn zevende. Zijn vader zwom hier vroeger ook en zijn moeder vervult meerdere functies als vrijwilliger. Al jaren zwemt Remco bij de Nederlandse Kampioenschappen, maar hij geeft ook training aan de jongste minioren zwemmers. Diana: “Ik vind het prachtig om te zien dat wij dit soort zwemmers hebben die zijn opgegroeid binnen onze club en nu hun kennis weer delen met de volgende generatie. Onze vereniging draait op vrijwilligers. Daarom is het zo belangrijk dat de betrokkenheid van zwemmers en ouders hoog is”. “En ik leer zelf ook nog steeds van het training geven”, voegt Remco aan de woorden van Diana toe.

De Heerenveense Zwem- en Poloclub is dé allround zwemsportvereniging voor Heerenveen en omgeving waar op recreatief én prestatiegericht niveau drie sporten kunnen worden beoefend: waterpolo, (wedstrijd)zwemmen en synchroonzwemmen. Leeftijd is niet belangrijk, de jongste leden zijn vier jaar, de oudste rond de tachtig. De vereniging is opgericht in 1931 en inmiddels uitgegroeid tot de grootste zwemvereniging van Friesland met ruim 500 leden. Hiernaast biedt de club specifieke zwemgroepen zoals revalidatiezwemmen, zwemmen met een beperking, zwemles en Kleurrijk Vrouwenzwemmen.

Verstandige jongen

Drie ochtenden per week gaat Remco's wekker om twintig voor vijf. Na een ontbijtje traint hij van half zes tot half acht in het zwembad. Hier traint hij ook twee avonden per week en daarnaast nog een uur krachttraining. Hij is derdejaars student HBO Accountancy aan de NHL Stenden in Leeuwarden. En elke zaterdagmorgen bezorgt hij postpakketten. Zaterdagmiddagen zijn er zwemwedstrijden. “Ik ben selectief in trainings- en wedstrijdkeuze. Natuurlijk zwem ik een NK, maar ik doe niet met alles mee. School is altijd belangrijker dus soms sla ik wat over.”

School is belangrijker dan topsport? Ik frons mijn wenkbrauwen want dit antwoord had ik niet verwacht. Maar Remco Dijkstra blijkt een verstandige jongen die weet wat hij wil. “Ik vind het zwemmen hartstikke leuk. De toernooien zijn mooi en het is altijd gezellig hier. Maar als je echt geld wilt verdienen dan moet je een goede opleiding afmaken zodat je direct kan doorstromen naar een goede baan. Van zwemmen word je niet rijk. Ik wil een mooie toekomst met later een mooi huis en een mooie auto.”

Remco zwom de eerste jaren nog niet zo snel. “Pas vanaf mijn dertiende haalde ik ineens de limieten om aan Nederlandse Juniorenkampioenschappen mee te mogen doen. Het voelde wel fijn om één van de snelsten te zijn.” Hij zwemt individuele afstanden, de vrije slag, de rugcrawl en daarna ook vlinderslag. Maar de laatste jaren richt Remco zich meer op de sprintafstanden van 50 en 100 meter.

Is het jouw droom om aan een EK of WK mee te doen?

“Dat zou leuk zijn, maar ik denk niet dat dat gaat gebeuren”, lacht hij. “Natuurlijk heb ik persoonlijke doelen. Ik wil bijvoorbeeld de 50 meter vrije slag onder de 24 seconden zwemmen. Maar ik zwem totdat ik er geen plezier meer in heb. Plezier beleven is één van de belangrijkste dingen bij het zwemmen. Je gaat er ook sneller van zwemmen. Ik zal altijd blijven zwemmen, of als trainer aan het bad blijven staan. Ik blijf als vrijwilliger verbonden aan de club.”

Wat is er zo mooi aan zwemmen?

“Toen ik klein was lukten andere sporten niet bij mij. Zo was ik heel slecht in voetbal. En zwemmen ging goed. In het water ben je vrij. En het is een teamsport, maar individueel tegelijk. Door samen te trainen motiveer je elkaar. Maar uiteindelijk moet je het zelf doen. Als ik 's ochtends vroeg in het water duik, ben ik direct wakker en kan ik lekker zwemmen. Na twee weken vakantie of tijdens de coronaperiode mis ik gewoon het watergevoel.”

Intussen is jong talent Jorick Johannes na zijn zwemtraining omgekleed en schuift aan op het bankje naast het zwembad om wat vragen van GrootHeerenveen te beantwoorden. Hij vindt zwemmen heel leuk.

Jorick: “In mijn klas zitten heel veel kinderen op voetbal. Op zwemmen wat minder.” Welk onderdeel hij het mooiste vindt? “Alles wel”, zegt hij. Maar het allerleukste aan zwemmen, dat zijn wel de kleedkamers, vindt de tienjarige Jorick. ? ”Dat is lachen en gezellig”, zegt hij enthousiast. “Het zijn ook de leuke dingen die er omheen georganiseerd worden”, licht zijn moeder Annelies toe. “Spelletjes of een survivalweekend voor de kleintjes. Afgelopen februari zwom Jorick tijdens het Nederlands Kampioenschap Minioren over vier verschillende onderdelen gemiddeld top twaalf. Om je sowieso te plaatsen voor dit kampioenschap moet je in jouw leeftijdsklasse bij de snelste achttien van Nederland zitten.”  Jorick is er zelf niet zo mee bezig. Het is mij duidelijk, het moet vooral leuk zijn.

Ambitie en plezier

“De clubvisie is ambitie op elk niveau, in de breedte, met plezier”, legt Diana Bergsma uit. ”Door je als club op de breedtesport te richten, dus alle onderdelen op alle niveaus, zorg je ervoor dat je veel leden hebt. Dit heeft als voordeel dat wij veel vrijwilligers hebben. Door meer vrijwilligers kunnen wij als club meer aanbieden aan ons toptalent. Bijvoorbeeld buiten het zwembad een landtraining geven voor kracht en stabiliteit, en ook kunnen wij met alle hulp van vrijwilligers zelf mooie wedstrijden organiseren. Het sociale aspect is belangrijk, zeker voor kinderen. Zo hebben we elk jaar het zwemweekend in Delfzijl. Van jong tot oud gaat mee, we slapen samen in een grote gymzaal en we eten pizza.”

“En we hebben ons jaarlijkse weekend naar Buckeburg in Duitsland”, voegt Annelies enthousiast toe. “We zwemmen hier in een openluchtzwembad, iedereen slaapt in legertenten en we organiseren een grote barbecue.” Annelies gelooft erin dat als je ergens plezier aan beleeft, je beter kan presteren. “Niet alleen met zwemmen. Als je lekker in je vel zit, doe je het goed op heel veel vlakken.”

Lockdown

Tijdens de intelligente lockdown het afgelopen voorjaar wegens het coronavirus was het zwembad van maart tot half mei gesloten. De club verzorgde online krachttrainingen waardoor ze met elkaar verbonden bleven. Vanaf half mei begonnen er weer trainingen, maar minder dan normaal in verband met de anderhalve meter afstand.

Diana: “Nu gaan gelukkig alle trainingen weer door. Door de coronamaatregelen komt er veel kijken bij het organiseren van wedstrijden. De juryleden moeten afstand houden en er kunnen minder zwemmers deelnemen. Hierdoor ontvangt de club minder startgeld en doordat er geen publiek op de tribunes mag zitten hebben we minder inkomsten. Gelukkig komt de gemeente ons tegemoet met financiële steun”.

Het is de vraag hoe de komende periode eruit gaat zien, of bepaalde wedstrijden door kunnen gaan en op welke manier. De leuke weekenden weg, inclusief overnachting, zitten er waarschijnlijk niet in. “Dat is jammer”, zegt Diana. “Zeker omdat wij het nieuwe zwemseizoen 2020/2021 in september zo positief gestart zijn”.

Richard Koehoorn

Richard Koehoorn is onlangs aangesteld als nieuwe hoofdtrainer bij H&ZPC. Hij zwemt al dertig jaar bij de club en is oud topzwemmer. Hij zwom op EK-niveau en behaalde een reeks aan medailles en records op nationaal niveau.

Diana: “Richard vertelde mij vorige week dat 70% van onze wedstrijdzwemmers nu al een PR heeft gezwommen. We hopen dat we mogen blijven doen wat we doen. Met dank aan de inzet van een groot aantal vrijwilligers en het grote, moderne zwembad van Sportstad is er ondanks de coronaprotocollen veel mogelijk. Blijven bewegen en elkaar blijven zien.”

Wie zin heeft om ook plezier in en rond het water te beleven kan op de website www.hzpc-heerenveen.nl meer informatie vinden en zich aanmelden voor een gratis proefles. “Het maakt niet uit of je wel of niet goed kunt zwemmen, iedereen is welkom!”, besluit Diana Bergsma.

Door: Renske Osenga
Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda Heerenveen

Wees loyaal – aan onze vrienden